КАЛЕЙДОСКОП

За национално-духовните ценности милеят в Украйна

23 април 2015

СТРЕМЕЖЪТ КЪМ НАУКАТА Е В КРЪВТА НА БЪЛГАРИНА

Традиционният конкурс «Аз съм българин, и това значи…» ежегодно се организира от редакцията на в. «Роден край» и Всеукраинската Асамблея на българите в Украйна по случай 3 март — Деня на Освобождението на България от турско робство.  Тази година инициативата се проведе под надслов «Напред! Науката е слънце…». Темата бе избрана във връзка с обявената от редакцията на вестника за неговите читатели 2015 година за ГОДИНА НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА.
Тазгодишният конкурс редакцията посвети на просвещението и науката, тъй като 2015 година е богата на много кръгли годишнини, свързани с българските просветители и книжовници: 1200 г. от рождението на славянобългарски просветител Св. Методий; 1185 г. от рождението на български книжовник и духовник Наум Охридски; 1175 г. от рождението на български църковен деец и книжовник Климент Охридски; 230 г. от рождението на български религиозен и обществен деец Неофит Бозвели; 200 г. от рождението на български просветен деец и учител Ботьо Петков; 190 г. от рождението на първата българска поетеса Елена Мутева; 180 г. от откриването на първото светско българско училище в Габрово (1835) — Априловска гимназия; 175 г. от рождението на български писател и книжовник Васил Друмев; 165 г. от рождението на български революционер, политик и писател Захарий Стоянов и др.
Тази година в конкурса се включиха над 120 участника, като 68 от тях бяха номинирани в различни категории — според видовете представени творби и възрастта им. Малки и големи, учители и ученици, читатели на вестник «Роден край» от най-различни слоеве на обществото и професии изпратиха в редакцията на изданието техни рисунки или литературни творби. Географията на конкурсните работи обхвана много региони: Одеса, Николаев, Кировоград, Запорожие, Киев и много други градове и села, компактно заселени с българско население. Тазгодишният възрастов диапазон на участниците приятно изненада организаторите — от 5 до 80 години.
Тържественото награждаване на победителите се проведе в редакцията на вестника. От различни кътчета на Украйна се стекоха в Одеса участници в тазгодишния конкурс «Аз съм българин, и това значи…», за да си получат наградите и подаръците в тържествена обстановка. Пристигнаха от близо и далече, за да вдъхнат роденкраевската дружелюбна и родолюбива атмосфера.
Победителите и участниците в инициативата получиха поздравления от председателя на Одеския областен съвет Михаил Шмушкович. Сред официалните лица уважили проявата бяха зам.-началникът на Управлението на културата и туризма, националностите и религиите на Одеската облдържадминистрация, началник на отдела за работа с националностите и религиите на Управлението Елена Петрова; председателят на Съвета на националните обединения в Одеска област към отдела за националностите и религиите Анатолий Фетеску; председателят на Националния съюз на журналистите на Украйна в Одеска област Юрий Работин и др.
Представяйки конкурса, главният редактор на вестник «Роден край» и президент на Всеукраинската Асамблея на българите в Украйна, Дора Костова, акцентира върху целите му. Тя изтъкна ролята и значението на възраждането на национално-духовните ценности, изучаването на историческото минало на своя народ, говори пред събралите се за възпитаване в дух на национална гордост и достойнство. «Конкурсът цели да развива патриотическите чувства и гражданската позиция, да продължава приятелските връзки между историческата родина България и родината Украйна. И ние, редакцията на вестника, като културно-просветен орган на българите в Украйна, правим всичко възможно да заинтересуваме младото поколение и да разкрепостим възрастното население към всички тези цели, заради утвърждаването на духовно обогатено, исторически и интелектуално извисено общество на българи, граждани на Украйна" обобщи г-жа Костова. "Нашето мнение е, че съумяваме да осъществим целите и задачите на конкурса", продължи главният редактор на вестника "Роден край".  Журналистката обърна внимание на възрастовия диапазон и социалния профил на участниците: включилите в инициативата са на възраст от 5 до 80 години и са от различни слоеве на обществото, упражняват различни професии. 
Почетен гост на церемонията по награждаването на най-изявилите се в конкурса беше председателят на Одеския областен съвет Михаил Шмушкович. Въпреки наситения си график с ангажименти, той уважи инициативата. Да припомним, че Одеският областен съвет, наред с Министерството на културата на Украйна и редакцията на вестник «Роден край», се явяват съучредители на изданието. Г-н Шмушкович сърдечно благодари за поканата като почетен гост да участва в тържеството, и то мястото, където в резултат на усърден труд се ражда четиво, повдигащо националния дух на българите - една доста голяма малцинствена общност в Одеския регион и в цяла Украйна. Михаил Владимирович изрази надежда, че сътрудничеството с изданието ще продължи да се развива и занапред.
В тържествената обстановка председателят на Одеския областен съвет Михаил Шмушкович връчи награди на участниците в проявата. Първа на импровизираната сцена се качи за да си вземе наградата дъщерята на 80-годишната победителка в литературния конкурс (възрастна категория) Надежда Радилова от с. Кирнички, Измаилско – Людмила Дойчева. Второ място в съответната възрастова категория зае активист на българското национално възраждане в Николаевска област, председателят на БКПЦ «Търновка» и директор на Терновския музей за българска култура Анатолий Волчо.
Много призови места в литературния конкурс получиха учениците от Виноградовското училище в Арцизки район. За да получи наградите на своите ученици пристигна преподавателят им по български език Степан Михайлович Иванов. Преди връчването на наградите, г-н Иванов бе удостоен с благодарствен лист от редакцията за приноса му за възпитаването в българско национално съзнание на младото поколение българи от с. Бургуджи.
Както всяка година, много активно участие в конкурса взеха учениците от Измаилското художествено училище, за което благодарим на преподавателите им -  Нина Сиготина, Валентина Комар, Олга Комар. Мнозина от младите хора пристигнаха и на церемонията. Победителите от Кировоградска област и от селище Олшанка бяха представени от Руслана Шевелева, която е активен член на Олшанското районно българско дружество «Нашите хора». От името на участниците  от Кировоградщина тя изрази благодарност за възможността хората да споделят най-святото си чрез вестника «Роден край».
След като официалната част приключи, щастливите победители зарадваха гостите с концертни изпълнения. Родолюбиво настроени, те се бяха подготвили внимателно за финала на конкурса «Аз съм българин, и това значи…». Нататък общуването продължи в неформална обстановка. Всеки от присъстващите имаше възможност по-отблизо да разгледа рисунките, да се запознае с литературните творби, както и да си направи снимка за спомен. След няколкочасова програма, наситена с много емоции и радостни преживявания, участници и гости вкусиха и от приготвени грижливо, с настроение и особено чувство, специалитети.
 
Олга ПОСТОЛОВА, гр. Одеса, Украйна