АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Вицепрезидентът Маргарита Попова в Мадрид

20 април 2015

 

Вицепрезидентът призова за създаването на правна база, която ясно да регламентира социалния статус на българите в Испания
 Създаването на български културен център в Испания, както и предоставяне на място за строеж на български православен храм в испанската столица, бяха сред въпросите, поставени от вицепрезидента по време на срещите й в Мадрид на 15 април 2015 година. Вицепрезидентът определи темите като изключително важни за сънародниците ни, живеещи в Кралството, и изрази надежда за съдействие от страна на институциите в страната. Маргарита Попова благодари на домакините за възможността, която Испания дава на българите за „успешна интеграция в испанското общество, работейки и учейки, да запазят своята идентичност и дух“, и същевременно да опознаят културата и традициите на Испания.
 
В Конгреса на депутатите Маргарита Попова беше приветствана от народните представители, а на срещата с председателя на Конгреса Хесус Морено вицепрезидентът изтъкна позитивното влияние на модела на испанската конституция при създаването на основния закон на България, на конституционните формулировки за президентската институция, както и при въвеждането на фигурата на омбудсмана. „Благодарение на близкото сътрудничество с испанските юристи беше разработен и моделът на българския Висш съдебен съвет и на Националния институт на правосъдието“, каза още вицепрезидентът.
 
По време на разговора с генералния секретар по въпросите на миграцията в Министерството на заетостта и социалното осигуряване Марина дел Корал Тейес вицепрезидентът Попова акцентира върху предстоящото подписване до края на 2015 г. на Меморандум за социално сътрудничество и Спогодба за сътрудничество в областта на културата между България и Испания. „Много е важно да бъде постигната ясна и устойчива правна база за уреждането на социалния статус на българите в Испания, които вече са около 300 хиляди“, категорична беше Маргарита Попова. Марина Тейес изрази подкрепата си за работещите и учещи в Испания българи, чиито  икономически принос е от полза и за двете държави.
 
Вечерта на същия ден г-жа Маргарита Попова се срещна и с представители на българската общност в Испания. Срещата бе организирана в българското посолство. Пред вицепрезидента сънародниците ни поставиха редица въпроси, свързани с проблемите на българските сдружения, гражданството, обучението по роден език в неделните училища, предоставянето на правна помощ за социално слабите, решаването на осигурителни проблеми и организирането на вота зад граница. Представителите на българската общност изтъкнаха необходимостта от създаването на Български културен институт по модела на испанския институт „Сервантес“.
 
Текстът е публикуван на сайта на Президентството:
https://www.president.bg/news2525/vitseprezidentat-prizova-za-sazdavaneto-na-pravna-baza-koyato-yasno-da-reglamentira-sotsialniya-status-na-balgarite-v-ispaniya.html