АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Среща на вицепрезидента Маргарита Попова с българската общност в Малага и Марбея

20 април 2015

 

С Дунавско хоро и песента "Високи сини планини" българската общност в Малага посрещна на връх Великден вицепрезидента Маргарита Попова. Няколкото хиляди наши сънародници, живеещи и работещи в испанския град са създали 4 асоциации и първото в Андалусия българско неделно училище - "Родина". За 3 години дейност в него вече над 50 българчета учат роден език, история, география на България.

 
"Далече от близки и родина, решихме да се посветим на нещо ценно и преносимо във времето. Направихме училище, защото без знание сме загубени", каза в обръщението си директорът на училището Гълъбина Първанова. "Събрали сме се да отпразнуваме Възкресение по необикновен начин. Само хора като вас, далече от България, могат да си дадат сметка какво е да сме заедно на Великден. Знам, че много мислите за България, много работите да не се загубят традициите ни", каза в приветствието си към сънародниците ни Маргарита Попова.
 
Вицепрезидентът изрази специални благодарности на директора на Културния дом в Малага, Мигел Руеда, който е предоставил помещение за училището и работи активно с българските организации. Сънародниците ни поставиха пред Маргарита Попова и представителя на Държавната агенция за българите в чужбина, който бе в делегацията на българския вицепрезидент, редица въпроси, свързани с пенсионните им права, двойното гражданство, финансовото подпомагане от българската държава на българските училища зад граница. Председателят на асоциация “Малага-България”, към която е неделното училище, Петранка Костадинова, получи Почетния знак на Държавната агенция.
 
На следващия ден, 13 април Вицепрезидентът Маргарита Попова и кметът на Малага Франсиско де ла Торе Прадос откриха Международния фестивал за изкуства за деца и младежи „Орфей в Испания“, който се провежда в испанския град под патронажа на българския вицепрезидент. Организатор е арт-център „Кърнолски“ в партньорство с музикалната формация "Ла Кахита музикал де Малага", ръководена от българската оперна певица Петя Колева. В първото издание на фестивала участват повече от 150 деца и младежи от Испания, Великобритания, Литва, Латвия, Грузия, Румъния, България и Полша.
 
В Малага Маргарита Попова разговаря с кмета на града Франсиско де ла Торе Прадос, който даде висока оценка на подкрепата на българската държава за организацията на Българските дни в Малага през март 2015 г., по повод Националния празник и 137-годишнината от Освобождението на България. „Впечатлен съм от гражданското чувство, образоваността и възпитанието на българите, които живеят тук, както и от техните проекти“, заяви кметът на Малага.
 
„Изключително удовлетворена съм от факта, че кметът на един град в Испания се гордее с постиженията на българската общност“, заяви вицепрезидентът Попова и подчерта, че „като добър стопанин, се ползва с оправданата симпатия“ на сънародниците ни в Малага. Франсиско де ла Торе Прадос обеща подкрепа за Международния фестивал „Орфей в Испания“, за да се оправдаят очакванията на децата и младежите това да е не само красива, но и устойчива във времето инициатива.
 
Вицепрезидентът Попова се срещна и с членове на българската асоциация „Марбея-България“ и обсъди възможностите за подпомагане на техния проект за създаване на българско неделно училище. Маргарита Попова гостува в ателието на българския художник-иконописец Александър Тодоров и се запозна с работата на кръжока за рисуване за деца на български език „Слънце“.
Информацията е публикувана на сайта на Президентството:
https://www.president.bg/news2520/margarita-popova-blagodari-na-balgarskata-obshtnost-v-malaga-za-usiliyata-im-da-sahranyat-natsionalnite-ni-traditsii.html
https://www.president.bg/news2521/vitseprezidentat-popova-otkri-mezhdunarodniya-festival-za-izkustva-za-detsa-i-mladezhi-orfey-v-ispaniya.html