АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Реставрация и консервация в центъра на София

14 април 2015

 

Същинската реставрация и консервация на археологическите находки пред столичното Ларго и превръщането им в "музей на открито" най-сетне ще започнат, съобщава Министерството на културата.
Това е заключителната фаза на проекта "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика" на стойност близо 16 млн. лева, започнат през предния мандат на Вежди Рашидов.

Той трябваше да продължи през 2013 г., но беше блокиран от серия жалби срещу процедурата по избор на изпълнител. Заради забавянето и атмосферните условия откритите части се превърнаха в блато, което наложи Столична община да извърши аварийна консервация на Стара Сердика през есента.

Сега обаче проектът изглежда е готов да започне отново. Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, Вежди Рашидов и кметът на София Йорданка Фандъкова да
ват официалния му старт от на 08.04.2015 г. от 11.30 ч.

Втори и трети етап от  "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика" обхващат устройването на двете археологически нива под бул. "Княгиня Мария Луиза" и пл. "Независимост" с обща площ 8 хил. кв. метра като "комплекс за провеждане на съвременни културни, културно-образователни и културно-развлекателни събития от възможно най-широк културен спектър, разположен сред консервирана, реставрирана и експонирана уникална и автентична археологическа среда." 

Така освен експонираната археология "in situ" и демонтираните от под "Мария Луиза" средновековни структури, под Ларгото се предвижда да има лапидарни експозиции на артефакти от други части на града, пространства за сценична дейност и зони за визуално изкуство.
Според последната визуализация на техническият проект, дело на студио "АБ-САРХ" и публикувана от "Група град" миналата година, до ЦУМ над откритата част от разкопките ще се издигне стъклен купол.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/08/2508664_vtorata_faza_na_proekta_za_stolichnoto_largo_nai-setne/