АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Разширение на метромрежата в София

06 април 2015

 

Московски: Предстои нов участък на метрото от бул. "Янко Сакъзов" до кв. "Красно село"

 
"Продължаваме разширението на метромрежата и по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 г.", заяви министър Московски. "Планирано е финансирането на най-тежкия участък от третата линия на метрото - трасето от бул. "Янко Сакъзов" до кв. "Красно село". Така  ще осигури връзката с другите две метролинии и ще обслужи няколко изключително натоварени от транспортна гледна точка района на столицата", допълни той.
 
Стойността на проекта е около 800 млн. лева.Включва 7,2 км ново трасе, 7 нови метростанции, изграждане на депо в кв. "Красно село" и доставка на 20 метровлака.
 
Московски заяви, че за пореден път се доказва, че проектът за изграждане и разширение на столичното метро е един от най-успешните обекти, финансирани по ОП "Транспорт" 2007-2013 г.
 
"През миналия програмен период бяха осигурени повече от 1 милиард лева за разширението на първия метродиаметър и цялостно изграждане на втория", каза Ивайло Московски.
 
Министърът допълни, че с тези средства са изградени 17 нови метростанции и 18 км нови метролинии.В началото на месец май предстои пускането в експлоатация на още 2,7 км метролинии и 3 нови метростанции.
 
Проектът за разширение на столичното метро - Етап III е на обща стойност 407 млн. лв., като 215 млн. лв. от тях са осигурени от Оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 г.
 
Той е разделен на два лота – Лот 1, който включва новото трасе от бул. "Цариградско шосе" до Летище София, и Лот 2, който обхваща разширението до Бизнес парка в кв. Младост 3.
 
Стойността на безвъзмездната финансова помощ предоставена от ОП "Транспорт" 2007 - 2013 г. за изграждането на Лот 1 е 135 млн. лв.
 
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4691492

 

Сн: Творбата на скулптора Крум Дамянов „Орфей“ днес украсява новооткритата метростанция „Летище София“