АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Открита е линията на метрото от Инфо експо центъра до летището

03 април 2015

 

Премиерът Бойко Борисов откри линията на метрото, която сега свързва центъра с летището. 500 000 души на ден ще ползват подземния транспорт, са изчислили специалисти.
5-километровото продължение на първия лъч на метрото - от бул. "Цариградско шосе" до аерогарата, е с 4 нови метростанции - Дружба, Искърско шосе, Софийска Света гора и Летище София.
При откриването премиерът съобщи, че за 10 години са изградени 30 км. метро. Средната скорост на метрото е 40 км/ч, включвайки и спирките, на автомобилите в София – 28 км/ч, а на градския транспорт 14 км/ч.
За 15-20 минути долетял да прави пари у нас бизнесмен ще стигне от аерогара „София” някъде в центъра и не би се притеснявал за автобуси или високи тарифи на таксита.
Според премиера, „когато има инфраструктура, като тази, бизнесът е изключително доволен и активен”, се отбелязва в медии.
Екоминистърът Ивелина Василева подчерта, че метрото е сред проектите, които в най-голяма степен водят до екологични ползи, намалявайки замърсяването на въздуха”.
Кметът на столицата Йорданка Фандъкова честити новата отсечка на хората в София, Пловдив и Бургас, на всички, които ходят на море през лятото.