КАЛЕЙДОСКОП

Родолюбиви инициативи в региона на Валенсия

03 април 2015

 

„България е оцеляла и се е съхранила с вярата, езика и традициите”, казва Нели Гочева от Хатива, региона на Валенсия
 
Състоя се традиционният концерт на ПБНУ „Св. Ив. Рилски” в Хатива/Енгера/Муро де Алкой „БЪЛГАРИЯ – СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ”. И тази година събра повече от 2000 българи, за да отбележим заедно Националния празник на България. Toзи път под мотото „КАЖИ ИМ, МАЙКО, ДА ПОМНЯТ”! Избрахме този ден, за да обявим и инициативата на асоциация "Балкан"-Хатива за построяването на български православен храм в Испания, с благословията на Митрополит Антоний.
 
Гости на тържеството бяха консулът на република България във Валенсия Мая Стефанова, кметът на Енгера (на чието землище ще бъде построен българския православен храм) Сантяго Аревало, представители от Община Хасково заместник кмет Нели Станева, пресаташе Бояна Тодорова, директора на Туристически център Красимир Пилев, които подариха проект и икона за православния храм, Асоциация Родина Сеговия и любимците на поколения българи Оркестър Канарите, чието участие допринесе за настроението на празника.
 
„Ние сме наследници на безсмъртен народ, ние самите сме този народ. С неговите мислители, с неговите грешници, с неговите светци. България върви като нестинарка по жаравата на времето. Въглените под краката ѝ не ще ѝ позволят да спре. Дълъг беше пътят ѝ към свободата, страшен и кървав… твоят път към свободата, Българийо, бе път към безсмъртие”. Отекват произнесените на испанския площад от Васи думи.
 
И когато свърши… започна! Всичко. Отначало. Ден след ден. Месец след месец... До следващия концерт. Отново и отново… защото вървим „в нестинарски унес по жаравата на времето”…
 
ВАЖНО ми е, да споделя тази емоция, защото видях вълнението на всички дечица преди да излязат на сцената с тениски с надпис БЪЛГАРИЯ, в чиито очи се четеше желанието да разкажат на всички за България. Деца, които пееха с пълен глас и от сърце „Де е България”, а някои от тях дори не са я виждали още.
 
ВАЖНО МИ Е, че когато малката Ева (7-годишна) запя „Облаче ле бяло”, докосна всички и видях сълзи в очите на малки и големи. Видях и Аспарух, и БорисI... Легендата за мартеницата оживя на сцената... Историята ни оживя там!
ВАЖНО МИ Е, че деца родени в Испания, неговорещи добре родния си език, знаят кой е Левски.
 
ВАЖНО МИ Е, че един испански кмет поздравява българите за националния им празник на български език. По местното радио всяка година звучи българският химн. И трибагреник се вее на кметството в този ден. Испанският кмет познава и цитира думите на Левски: „ДЕЛА ТРЯБВАТ, А НЕ ДУМИ”!
 
ВАЖНО МИ Е, че НАШИ ДЕЦА (от българското неделно училище, на 10 и 12 години, родени в Испания) се наговориха на 3 март (вторник) да отидат на училище (испанското училище) с тези тениски с надпис БЪЛГАРИЯ, в чест на деня, който отпразнуваха в неделя. Само в този ден. За да бъде различно, да бъде ПРАЗНИЧНО! Да се знае! Важно ме е!
 
И НАЙ МИ Е ВАЖНО – ЩЕ СТРОИМ ХРАМ! ПРАВОСЛАВЕН, НАШ БЪЛГАРСКИ! ТУК, В ИСПАНИЯ! ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ХРАМ „СВ. ИВАН РИЛСКИ” на испанска земя!!!
 
ВАЖНО МИ Е да се знае, че В ПЪРВО БЪЛГАРСКО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ „СВ. ИВАН РИЛСКИ” КЪМ АСОЦИАЦИЯ „БАЛКАН”-ХАТИВА (Испания) учат родолюбци! 
 
Асоциацията пое инициатива да се построи за тези родолюбци ХРАМ, наш, БЪЛГАРСКИ. За да бъдем!
 
България е оцеляла и се е съхранила с вярата, езика и традициите. Докато ги има и нас ще ни има! Да помним, да ни знаят, да ни помнят!
 
Нели Гочева, Хатива, Валенсия