ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Мила Георгиева - жител на света, но с концерти в родината

02 април 2015

 

Ако се замислим днес кой най-мощно разнася славата на българския творчески гений по света, то един от отговорите би бил - българските музиканти. Извикват буря от аплодисменти сред публиката, навсякъде по света, където изнасят концерти.
Като правило това са и ярки индивидуалности, и силни личности, отдадени изцяло на творчеството и погълнати от професията си.
Сред най-ярките имена на българското изпълнителско изкуство на произведения на музикалната класика е цигуларката Мила Георгиева.
Красивата и много талантлива сънародничка 13-и сезон е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. И това е признание за музикант от много висока класа.
Българската публика, която цени и обича музиката, сигурно я помни като детето-чудо. Печелила е първи награди в конкурси в Италия, Чехия и България.
На 14 години Мила вече е в Ню Йорк, по-късно се завръща в Европа. Музикантите не избират град. Развиват контактите с преподавателите и с оркестрите, с които излизат на сцената.
През годините, прекарани извън България, Мила учи при Дороти Дилей и Чо Лианг Лин в Ню Йоркския „Джулиард скул", при Ифра Нийман в „Гилдхол скул” – Лондон.
„Жител на света съм”, казва сънародничката в предаване по родна телевизия и остава малко загадъчна и много чаровна. Като земен и естествен човек я определят медии.
Пак медии сочат и друго - майка на две деца, Мила е запазила и силна връзка със своите родители в България.
Започнала е да свири на цигулка, когато е била на четири години и половина. На 9 е продължила заниманията си с изключителния български музикант Минчо Минчев.
В много от професиите е от особено значение учителят, при когото си попаднал. Със знанията, получени от него, с неговата подкрепа ще прогресираш нататък в професионален план.
И ако младият Минчо Минчев е учил при проф.Емил Камиларов, то вероятно и контактите с именитият музикант Минчо Минчев са повлияли върху развитието на изключителната Мила Георгиева.
При това, тя възприема всичко от въздуха прихванато, както сама се изразява „за мен не беше трудно да свиря, обичах да правя това”.
Звездата подсказва, че класата в професията се постига с много труд и постоянно самоусъвършенстване, като казва „концертите, музиката, изискват огромна дисциплина”.
Съпругът и е българин, с кариера на адвокат в Лондон, а тя - концертмайстор в Щутгарт. Някак естествено идва признанието, че се чувства като жител на света, защото „живее между двата града”.
В живота й по особен начин присъства родината, след като, ако ще и постоянно да е в чужбина, то тя изнася не един и два пъти концерти и у дома, пред българска публика.
В края на 2014 г. цигуларката осъществи концерти в рамките на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив, участва и в матине в дома на културата „Борис Христов”.
През 2015 г. цигуларката се представя рамките на Европейския музикален фестивал. Проявата е част от Календара на културните събития на Столична община и е под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.
През 2015 г. Мила предлага за фестивалната програма цигулков концерт на Йоханес Брамс. Във втората част ще звучи и Симфония №4 от Лудвиг Ван Бетовен, с участието на оркестъра на Класик ФМ радио под диригентската палка на Лучано ди Мартино.
За родните меломани няма как да не е особено приятно, че знакови произведения на музикалната класика звучат именно в изпълнение на най-изявените български музиканти.
Присъствайки на програмите, изнесени от виртуозната цигуларка, меломаните ще се насладят на излизащите звуци от една емблематична цигулка „Страдивариус”, на която тя свири.
Инструментът е на особена почит при музикантите и за специалистите. В тази цигулка „има магия, няма граница това, което можеш да извлечеш от нея”, споделя в разговор с нея Мила Георгиева.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка: БНР