КАЛЕЙДОСКОП

Тържествен Великденски концерт в Стокхолм

02 април 2015

 

На 21 март 2015 г., по инициатива на митрополит Клеопас, представляващ Гръцката ортодоксална църква в Швеция и цяла Скандинавия, и със съдействието на посолствата на Гърция и България, в гръцката църква „Св. Георги” бе организиран тържествен Великденски концерт за православната общност в Стокхолм.
В концерта взе участие и женският вокален хор „Перуника”, под ръководството на маестро Михаил Делчев. Това е второ представяне на хора пред публика, след неговото основаване през м.август 2014 г. и участието му в Коледния концерт за православната общност в Стокхолм.
Хор „Перуника” изпълнява традиционна българска и фолклорна музика.Провежда своите репетиции в салоните на българското посолство в Стокхолм.
Хорът изпълни пет български народни песни, сред които: „Димянинка”, „Леле Яне, бело Яне” и „Заспало е челебийче”. Присъстващите гости на концерта се насладиха на прекрасните женски гласове.Продължително време аплодираха майсторското хорово изпълнение.
Празничната програма включваше и изпълнения на гръцкия хор „Орфеас”, камерния хор “Николай”, румънска хорова група „Кредо”, както и хора към гръцката църква „Св. Георги”.
Официални гости на концерта бяха посланиците на Гърция, Армения, Кипър, Сърбия и Молдова и временно управляващия Посолството на България в Стокхолм Валентин Гайдаров. Присъстваха и висши духовници на православната общност в Скандинавия.
Информация на г-жа Надя Велева, втори секретар в посолството на Република България в Стокхолм
Снимка: архив