КАЛЕЙДОСКОП

Няма бедстващи българи в Чили

31 март 2015

 

Фирмата, изпратила работници в Чили: Няма бедстващи българи
 
Българските работници, които са в Чили са добре и не бедстват. Това заяви пред БГНЕС собственикът на фирма Hydroenergy Company JSC в Благоевград Иван Чапов, чиито български служители – около 200 души са в Чили.

БГНЕС се свърза със собственика на българския филиал на компанията, която строи фотоволтаични централи в целия свят във връзка с бедствието в Чили. Чапов ще даде брифинг днес на обяд и отново повтори, че в Чили няма бедстващи българи.

БГНЕС припомня, че най-малко двама души са загинали и 24 са изчезнали в бедствието в района на Атакама, Северно Чили, причинено от поройни дъждове.

Там са и 200 българи, участващи в изграждането на фотоволтаична централа. По-рано българинът Иван Додуров съобщи, че група от 200 българи бедства в Северно Чили. Те са в пустинята Атакама и участват в изграждането на фотоволтаична централа. Додуров съобщи още, че хората са много притеснени. Той казва, че засега са добре, заредили са се с храна, въпреки че магазините са наводнени. Това е написал Додуров около 2 ч. тази нощ на страницата си във фейсбук.

Додуров е написал още на профила си, че работи за Hydroenergy Company JSC.

До момента в българското Министерство на външните работи не е постъпвал сигнал за бедстващи български граждани в Чили – нито от самите българи, нито от компанията, чиито служители са те. Република България няма дипломатическо представителство в Чили.

Обстановката в района на наводнението в пустинята Атакама в Чили постепенно се нормализира, уточняват от МВнР. Всички български граждани са добре, настанени са по домовете си в гр. Каприато и изчакват отводняването, за да се завърнат на работа. Обезпечени са с храна и стоки от първа необходимост. Представители на компанията, чиито служители са те, са в постоянен контакт с тях.

В Чили 700 семейства са без домове заради изливащия се от вторник дъжд, който е необичаен за сухия район, предаде АФП. Пътищата бяха прекъснати, нарушени са електроснабдяването и комуникациите.
 
"Всеки в рисковата зона трябва да бъде евакуиран", заяви вътрешният министър Родриго Пеннайлиньо. Президентката Мишел Бачелет отиде в района, за да координира операциите. Около 40 000 души са без електричество и без питейна вода, съобщиха властите.

Дъждът наводни основните улици в главния град на региона Копиапо и в още няколко града. Бедствието изолира и стотици жители в отдалечения район и принуди най-големият производител на мед в света "Коделко" да спре работа в Атакама и съседния район Антофагаста. Местните полети са отложени. Властите обявиха опасност от епидемии в района.  

Публикува се по:  http://utroruse.com/article/420022/ 
 
снимка: Атакама, Чили