КАЛЕЙДОСКОП

Българи представят на португалци в Париж родните традиции

30 март 2015

 

Интеркултурна среща в училище „Паисий Хилендарски“, Париж постави началото на едно ново приятелство
Баба Марта се очаква винаги с много радост от малки и големи : плетенето и размяната на мартеничките, поздравленията за здраве и радост, припомнянето на повече или по-малко известни легенди за появата на вековната българска традиция, са особено вълнуващи, когато живеем в чужбина.
 
Престижната гимназия Фенелон в 8-ми парижки квартал подслонява две училища, които имат една и съща цел – съхраняването на майчиния език и култура чрез преподаването му на всички учебни нива - португалското училище, което е отворило вратите си преди повече от 26 години за своите деца и доста по-младото българското училище „Паисий Хилендарски“, Париж.
 
През тази учебна година два класа от училище „Паисий Хилендарски“ решиха да отпразнуват баба Марта със своите португалски съученици и да ги запознаят с историята на Пижо и Пенда. Изборът на португалския клас, където на 7 март се състоя интеркултурната среща, се наложи съвсем естествено! Конкретният повод бяха две сестричета от българо-португалско семейство, установено от години в Париж :  в българския 5. клас се учи голямата сестра Олга, а в португалския клас - по-малката Изабел! Българските ученици поканиха специално на празника директорката на португалското училище както и председателката на Асоциацията за преподаване на португалски език и култура.
 
С много гордост и съзнание за красотата на българския празник, учениците от 5. и 6. клас на училище "Паисий Хилендарски" разказаха за уникалната българска традиция, за нейната история и подариха на всяко дете от португалския клас красива мартеничка. Последва кратък урок по история и география на България, който по обещанията на учителката по португалски език ще продължи следващия час с изработване на досие за България от всички ученици в нейния клас. И португалските деца се бяха подготвили и изработили подарък за своите гости : чудесни разделители за книги с пролетни великденски картинки. Всеки ученик получи и пликче с бонбони, които по традиция хората в Португалия си подаряват за Великден.
 
Тази среща между две европейски култури постави началото и на едно ново приятелство. Децата си обещаха подобни срещи-празници да станат традиция между класовете на двете училища. Догодина българското училище ще организира в началото на март общо ателие за изработване на мартенички, в което отсега са поканени всички португалски ученици и учители, които желаят да се докоснат още веднъж до уникалната българска традиция!
 
Мила Петкова, училище „Паисий Хилендарски“, Париж