КАЛЕЙДОСКОП

Съдействие на българи с проблеми във Велкобритания

30 март 2015

 

Някои сънародници предприемат пътуване в чужбина, без да са проучили внимателно условията за труд, нито възможностите за сключване на договор с работодател.
В материал на българска медия се посочва, че, според български консул във Великобритания, най-тежкият проблем са бедстващите българи.
Чести случаи са пътуванията на нашенци във Великобритания при познати или роднини, вече установили се на Албиона.
Хората не говорят английски. Те са покрили разходите си по пътуването чрез заеми. Тези хора не оставят мобилния си и не разчитат на подкрепа от институция.
Необходимо е да се прави избор на нова работа при проучeни обстоятелства за получаването й. Важна е и информацията относно доходите, които ще последват.
Късно се търсят решенията. Едва когато не виждали изход, когато нямали и надежда, тези нашенци стигали до посолството ни, съобщават дипломати.
Обикновено в приютите няма място. Повечето от тези хора в сложна ситуация няма към кого да се обърнат за финансова помощ.
Фондацията Times Reach подпомага бездомни хора. Организацията оказва съдействие за временно настаняване или екстрадиране в България.
Ако изпадналият в беда има психологични проблеми, то той бива придружаван и от социален работник по обратния път към родината.
Дипломати са благодарни на неправителствената организация за доброто сътрудничество. Оценяват подадената ръка на десетки нашенци, нуждаещи се от подкрепа в труден момент.
Сънародниците са предупредени, че преди да предприемат пътуване на гурбет, те внимателно следва да проверят всичко и имат заделени пари за черни дни или обратен билет.
По публикация в български медии