КАЛЕЙДОСКОП

Час по родолюбие в Брюксел

24 март 2015

 

Евродепутатът Ангел Джамбазки в българското училище "Пейо Яворов" в Брюксел


По покана на Българското училище в Брюксел на 18 март т.г. българският евродепутат Ангел Джамбазки изнесе лекция на тема „Ново българско Възраждане и утвърждаване на българската държавност след Освобождението от Османско робство“. Целта бе българските деца да чуят един анализ и представяне на българската история извънсуховатото съдържание на учебниците. 
 
Ангел Джамбазки набеляза пред учениците фундаменталните моменти от българската история, които са в основата на българската държавност и нация. 
Евродепутатът подчерта, че "основен фактор в развитието, запазването и утвърждаването на българската държавност и народ са писмеността и културата".

Отбелязано бе, че от времето на цар Симеон Велики през Средновековието, турското робство до Освобождението и времената на Третата българска държава, тези два елемента са поддържали жизнеността на българите. Именно така през трудните периоди на българската история българинът е запазил своя дух и държавност.
 
Ангел Джамбазки изтъкна пред учениците, че "кирилицата и езикът, които ползваме, са безценно културно-историческо
наследство, което ни прави по-богати". Пред младите хора той подчерта, че е необходимо "да запазят в живота си това, което носят като свой ген, култура, традиция, национална принадлежност".

 
Единадесетокласниците не спестиха своите въпроси. Директорката на училището, г-жа Валентина Найденова, подари картина, изработена от третокласниците с учител г-жа Диана Кимпарис.
 
Смятаме, че изнесената от г-н Ангел Джамбазки лекция се хареса на учениците. Проведен бе чудесен час по родолюбие!
 
Валентина Найденова, директор на Българското училище „Пейо Яворов”, Брюксел