КАЛЕЙДОСКОП

Гурбет в Италия и особености при получаване на пенсии

23 март 2015

 

Има българи, които в пенсионна възраст заминават на гурбет. Искат да си докарат по висока пенсия, пише медията „Монитор”.За няколго години работа в държава от ЕС можели да получават по няколкостотин евро.
Някои напускали работа, теглили заеми и предприемали това рисковано пътуване или приключение.
Предупреждава се, че подобна практика носи и риска от сблъсъка с неизвестности. Очакваното може да се случи, само ако работодателят плаща осигуровки върху реалната заплата.  
Медицинска сестра от Велико Търново остава без работа малко преди пенсия. Заминава в Неапол, където се грижи за възрастни хора. Българката работи по 11 часа срещу заплата от 1300 евро, върху която работодателят я осигурява.
„Дойдох в Италия с идеята да хвана по-висока заплата през последните години и след това в България да получавам по-висока пенсия", разказва бившата медсестра.
Когато пристигнала в Неапол, болярката мислела да остане в Италия, докато се пенсионира, и след това да се върне у дома. Плановете на сънародничката се променили с времето.
Според европейските правила НОИ признава осигурителния стаж на нашенците, натрупан в страните от ЕС и в държави, с които страната ни има подписани спогодби, но не и осигурителния доход.
Ако една жена има 25 г. трудов стаж у нас и още 10 г. в страна от ЕС и е навършила 60,8 г., тя ще получи пенсия от НОИ, но размерът й ще зависи само от осигурителния доход за тези 25 г. труд у нас.
Доходът от останалите години ще има значение при отпускане на пенсия от държавата, в която се е осигурявала.
По публикация във в.”Монитор”
 
снимка: Неапол, Италия