КАЛЕЙДОСКОП

Месец на България във Валенсия

19 март 2015

 

Асоциацията на българката „Бялата лястовица” – Валенсия осъщести за пета поредна година инициативата "Месец на България". Тази година проявата предложи няколко събития, но не през май, а през февруари-март, като по този начин включи и отбелязването на Националния празник на Република България. Събитията преминаха под патронажа на Генералното консулство на България във Валенсия и с личното съдействие и подкрепа на генералния консул Мая Стефанова.

 

На 17 февруари в Музея за история на Валенсия беше открита изложба на българския художник Красен Бербенков. Това е поредната му изложба във Валенсия, но за първи път картините му се излагат в музея. Така посетителите имаха възможност да се запознаят с личността на българина и с част от творчеството му. Красен Бербенков е художник с характерен стил. Сред картините му имаше пейзажи от България и от други различни места по света включително и Испания. Изложбата остана на вниманието на посетителите до първи март.
На 25 февруари отново в Музея за история на Валенсия се състоя и представяне на страната ни под надслов „България – древна история”. Идеята на асоциацията бе да запознае присъстващите, предимно испанци, с историята на България, и в същото време да акцентира на страната ни като на туристическа дестинация и място за инвестиции.
Представянето бе съчетано с дългоочакваната среща с поетесата Живка Балтаджиева. Присъстващите имаха възможността да се запознаят с нейното лично творчество и книгата й „ Бягство в реалността“, а също и с преводите й на испански на големия български поет Христо Ботев. Прочитът на творби на Ботев на испански и български донесе неповторимата атмосфера на емоционална удовлетвореност и радост, убеждаваща ни, че има хора, които се интересуват от историята и литературата ни, от България като цяло. 
Безспорна кулминация в поредицата от събития бе празничният концерт по случай Националния празник на Република България – 3 март. В залата на Младежки дом „Архирос“ – Валенсия се събраха няколко асоциации на сънародниците ни от областта, водени от асоциацията на българката „Бялата лястовица”, главен организатор на инициативата, и танцовия състав „Българска роза”, създаден към сдружението. Концертът бе открит от г-жа Мая Стефанова. Нейният поздрав по случай Националния празник 3 март, безрезервната й подкрепа и неуморно присъствие на всяко важно събитие, организирано в полза на българската общност във Валенсия, зарадваха и окрилиха участниците.
На концерта бяха представени танци, хора и песни от автентичния фолклор – така търсен и желан от българите в Испания. За да направят празника още по-красив, лъчезарен и по-тържествен,  ученици от НБУ „Пробуда” – Гандия поднесоха рецитал със стихове на известни български поети. Ученици от БНУ „Родолюбие” – Валенсия представиха драматизацията „Разделена България”, вдъхновена от едноименната картината на Николай Павлович, както и две песни – поздрав от детски хор „Искрици”.
Последното събитие в рамките на Месеца на България във Валенсия бе свързано с хубавата мартенска традиция, вече известна на много места по света. Пак в Музея на Валенсия се организира работилница за мартенички. Посетителите можаха да се запознаят с някои от най-известните легенди за мартеничките, имаха възможност сами да изработят мартеничка.Така те успяха едновременно да научат и нови неща за българските традиции и духовност, и да се забавляват.
Събитията наистина бяха много, но ние, българите, имахме нужда да покажем активността си. Имаме нужда да се съберем и подкрепим един друг. С огромна радост ще споделя, че инициативите не свършват дотук. Всички асоциации в областта празнуваха по един или друг начин Националния ни празник. В селцето Алкудия де Креспинс, асоциация „Балкан” организира грандиозен концерт с гости от България и със специалното участие на оркестър „Канарите”. В същото време асоциация „Св. София от Леванте” организира Събор на българите по случай Националния празник. На осигурена от кметството сцена в парка Торент танцуваха фолклорни групи от няколко асоциации на българите и български неделни училища в региона.
Празнувайки най-светлия празник за родината ни, сдруженията на българите в областта показаха сплотеност и единомислие. Голяма заслуга за това има г-жа Мая Стефанова, която още с встъпването си на поста генерален консул заработи в тази посока. Асоциацията на българката „Бялата лястовица”, с председател Сийка Мудиева, e благодарна на Генералното консулство гр. Валенсия и на г-жа Мая Стефанова за безрезервната подкрепа, благодарна е на асоциациите и фолклорните формации от област Валенсия за участието им в Месеца на България във Валенсия, благодарна е на поетесата Живка Балтаджиева и на художника Красен Бербенков, благодарна е на всички родолюбиви българи, подкрепили Месеца на България във Валенсия!
 
Царинка Панева, Асоциация на българката „ Бялата лястовица” - Валенсия, Испания