КАЛЕЙДОСКОП

Светлин Русев(Париж) откри "Мартенски музикални дни"

19 март 2015

 

 
Световноизвестният цигулар Светлин Русев откри като солист на фестивалния оркестър 55-ото издание на "Мартенски музикални дни" в Русе. Концертът под диригентството на Емил Табаков събра 80 успели русенци по света, завършили Националното училище по изкуствата в крайдунавския град.
 
До 29 март на международния фестивал ще дефилират над 600 участници от 12 държави. Афишът включва 31 събития, сред които има 8 международни продукции, 9 оркестрови програми, 6 ансамбъла, 2 оперни спектакъла и 3 рецитала.
 
Най-новият проект "Мартенски музикални дни Джуниър" за деца и младежи включва четири концерта и постановки с "Майка ми гъската" от Морис Равел, Брас концерт на възглавници в музея, Piano battle и Седем биг бенд самураи.
 
На фестивала ще гостува отново "Кремерата Балтика" Sempre Tango с виртуоза на цигулка в джаза Дидие Локууд. "Пиано Батъл" пък е своеобразна музикална битка на големите изпълнители Андрей Керн и Паул Цибис.
 
Съвременната джаз сцена в България ще защитават Васил Петров и триото на Ангел Заберски. Държавната опера в Русе ще изненада с премиера на "Катерина Измайлова" от Дмитрий Шостакович. Тя ще бъде поставена на сцената за пръв път от 50 години.
Николай Каламов
 
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4655113