КАЛЕЙДОСКОП

Празници в Лондон

18 март 2015

 

 

Месец март пристигна препълнен с празници

 

Посрещнахме го с песен и кошничка мартенички в класната стая на Българското училище към Посолството в Лондон. Децата от неделна група "Азбукарче",които са само 4,5 и 6-годишни, заедно с техните учителки - госпожа Невяна Анастасова и госпожа Валентина Александрова, пяха и разказваха за старата българска традиция, идваща, според легендата, от далечните времена на Аспарух, който окичил с бяло-червената връзка войниците си с думите: "Нека нишката, която ни свързва, никога да не се къса." И ние тук, в далечен Лондон, искаме да заздравим тази нишка, която ни свързва с родното, да я опазим и предадем на всички, които милеят за България.

 

Песен извиха и хорце за Баба Марта люшнаха малките ни Азбукарчета, а родителите получиха поздравителна картичка, на която грееше пъстра мартеничка.

 

Подобаващо отбелязахме и националния ни празник, Трети март. Госпожа Александрова разказа за тази свята дата в българската история, а децата изпяха своя любима песен - тази, за нашето трицветно знаме, един от  националните ни символи.

 

На 8 март, класната стая отново грееше в чудна празнична премяна - отново посрещна скъпи гости, сред които "виновничките" за тържественото събиране - нашите мили, скъпи майки. Те бяха поздравени за техния празник - Деня на жената,  със стихотворение, песен и танци... Получиха цветни букетчета и подаръци, изработени тайно и с много любов от техните малки слънца... А 6-годишната София поднесе по една роза на всяка майка - мил и красив жест !

 

Тъжеството продължи с музика и танци, надигравахме се с гостите, които по нищо не ни отстъпваха, но и нас си ни бива - нали се упражняваме всяка седмица и вече знаем как се играе хоро и ръченица...

 

Така, в две поредни недели, отбелязяхме Баба Марта, Трети март, Осми март, настъпването на пролетта... Колко много веселие, колко усмивки, прегръдки, цветя и балони, вкусотийки, които похапнахме, изморени от игри, песни и танци...

 

Много празници побрал този месец март, но... всъщност кой се оплаква от празници ???

 

Невяна Филипова - Анастасова, преподавател в Българското училище към Посолството на България в Лондон