КАЛЕЙДОСКОП

"Аз Буки Веди” в Украйна организира Първомартенски дни

18 март 2015

 

 
Първомартенски дни в българските училища «Аз Буки Веди» гр. Одеса, Измаил, Иличовск, Болград към Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна»Колоритната и ярката Баба Марта дойде при българите в Украйна, а по-точно тя зарадва учениците на българския културно-просветен център «Аз Буки Веди».
 
Седем години поред българчетата на тази чудесна страна на знания и култура посрещат празника на пролетта в бяло-червени носии. И с всяко ново пробуждане на земята, прощаване със зимата, все повече и повече ученици се учат да усукват две нишки от символичните цветове, за да направят мартенички. Красивите украшения, изработени ръчно от прежда, мъниста, бисер и други материали, се подаряват на близки и роднини, участват в международни конкурси и носят радост на околните. Дарителите на мартеничката желаят здраве и щастие, любов и дълголетие.
В българското училище «Аз Буки Веди» има добра традиция да се посреща Баба Марта не само с мартенички, но и с редица мероприятия, които състоят от майстор-класи, конкурси, часове по изобразително изкуство, музикални програми, танцови и театрални постановки, флашмоби. От година на година темата на мартеничката става все по-разнообразна, интересна и известна на другите националности, живеещи редом с малките българчета.
В навечерието на Първи март в градовете Одеса, Иличовск, Болград и Измаил се разляха първите пролетни български песни, посветени на мартеничката, почнаха да се размотават белите и червени кълбета, зазвучаха стихове и детските личица светнаха от идването на мъдрата Баба Марта. От детството се знае, че тази жена трябва да се посреща хубаво и весело, защото тя управлява с времето според настроението си.
Отново се представиха интересните легенди за Пижо и Пенда. Този път историята бе показана във вид на танц, в който главните герои бяха изработени от учениците и учителите във вид на парцалеви кукли.

Цветята в танца символизираха пробуждането на природата, песничката на врабчетата радваше всекиго, очакващ свършването на зимата.
http://kbg.org.ua/?p=5607#more-5607