КАЛЕЙДОСКОП

Български дни в Малага

17 март 2015

 

На 6 и 7 март се проведоха "Български дни в Малага", посветени на националния празник на Република България и 137 годишнината от Освобождението на странатa ни. Инициатор на събитието бе Асоциация '' Малага-България-2010''. Съорганизатори бяха Асоциация ''Българска дружина'' и Асоциация ''Марбея - България-2013''. Събитието се осъществи със съдействието и подкрепата на Асоциацията на съседите в Каранке, Кметство Малага и Федерацията на асоциациите Партисипасион сиудадана. На събитието присъства г-жа Надя Кантарева, директор на издателство “Аз Буки" към МОН.
Българските дни в Малага бяха открити на 6 март с поздравления от председателите на 4 асоциации, след което бе представена концертна програма на дошлите специално от България малки таланти, на възраст от 5 до 15 години, възпитаници на Арт Център “Стринджендо”, Национален дворец за децата - София, Балет –Търговище, СОУ” Св Кл.Охридски”- Добрич и Балет Б2 - Силистра.Тяхното участие в Българските дни бе подпомогнато от Арт Център “Стринджендо”, с ръководител г-жа Светлана Струнджева, която поздрави всички присъстващи. В концерта се включиха и деца от ПБНУ “Родина” Малага. 
Открита бе изложба на творби на български художници, живеещи в Андалусия - A. Тодоров, Р. Стоилова, А. Цолова, Ю. Любенова, М.Драганска, Д. Мантаров. В изложбата бяха включени и рисунки на деца от Арт център “ Стринджендо”, НДД-София, Детски курс по рисуване “Слънца”, Марбея и ПБНУ “Родина”  
Представена бе книгата „Цветовете на чувствата” с автор П. Костадинова и илюстратор А. Цолова, както и творчеството на Атанас Панайотов. Книгата се издава с благотворителна цел. Част от събраните средства ще бъдат дарени на акцията в помощ на деца, болни от аутизъм, която провежда Асоциация “Другата България".
В рамките на проявата бе подредена документална изложба, посветена на Светите братя Кирил и Методий, предоставена от Държавната агенция за българите в чужбина.
През втория ден на инициативата "Български дни в Малага" се състоя голям фолклорен концерт. При откриването на концерта присъстваха г-н Х.Андраде и П.Помарес, представетили на кметсво Малага. По - късно ни посетиха и г-н Франсицко де ла Торе, кмет на град Малага и г-жа Тереса Порас, заместник кмет на града. Бяха прочетени приветствия от г-н В.Рашидов, министър на Културата, г-н Коджабашев-посланик на Република България в Кралство Испания, г-н Д.Владимиров, и.д.председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Г-жа Надя Кантарева поздрави присъстващите и подари издания на вестник Аз Буки. След официалната част започна богата и интересна музикалната програма. Децата от ПБНУ Родина се бяха подготвили с песни и народни танци и си заслужиха аплодисментите. Гостите ни от България, не се умориха да пеят и да танцуват и очароваха публиката.
Красотата на българския фолклор бе представена с жизнерадостните и прекрасни изпълнения на Формация '' Българска роза'', Палма де Майорка, с ръководител Росен Антонов, Асоциация "Т.А.Н.Г.Р.А"- Мадрид, с ръководител Деана Иванова, сем.Жекови. Професионалното им представяне развълнува всеки от нас. Танцовата група Ромеро и Хара представи темперамента на испанския фолклор. Участие в празника взеха и децата от Асоциация ''Кахита музикал'', с ръководител Петя Колева, както и Деси Димитрова, ученичка в Музикалната академия - Малага.
Фолклорният състав “Български ритми” към Асоцияцията "България - Малага - 2010" поведе накрая общото хоро, в което се включиха много българи с насълзени очи. Към нас се присъедини и г-н кметът на град Малага
БЛАГОДАРИМ на участниците в културната програма, на всички, които ни уважиха с присъствието си, на всички, които ни подпомогнаха при организирането на този голям празник на българската духовност.
От ръководството на Асоциация ''Малага-България-2010''