КАЛЕЙДОСКОП

Представление „Райна Княгиня” в Мадрид

16 март 2015

 

Спектакъл на театрално-фолклорна формация „Възрожденче” - Сеговия
По повод Деня на освобождението – 3 март, в салоните на Посолството на Република България в Испания бе показано представлението “Райна Княгиня”, подготвено от децата от театрално-фолклорната формация “Възрожденче” и учителите в Българското неделно училище “Христо Смирненски” – Сеговия.
Посланик Костадин Коджабашев поздрави присъстващите с националния празник, като подчерта, че този ден е „…начало на едно свободно израстване и себедоказване като народ, като нация, апогей на ново национално самочувствие…”.
„Днес ни е събрал и още един много хубав повод – представлението „Райна Княгиня” на децата от театрално-фолклорната формация “Възрожденче” към Българското неделно училище “Христо Смирненски” – Сеговия. В годините, когато поводите за национална гордост откриваме предимно в нашето минало, ми се иска да се обърна именно към онези от вас, към дечицата, които сте нашето бъдеще. Млади приятели, знайте, че българите са успявали не само тогава, когато са били свободни, но и обединени в името своя национален идеал", изтъкна г-н Коджабашев.
"На всички останали сънародници бих искал да благодаря, че сте тук, за да се насладим заедно на представлението на децата, които ще ни пренесат в една героична епоха и ще ни радват със своите прекрасни български народни песни и танци”, допълни посланик Коджабашев.
Пред очите на присъстващите в залата учителката Райна Княгиня уши главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание, развя го редом с Бенковски, бе заловена от турците и подложена на тежки страдания и след това освободена. Българският дух струеше от всяка една част на пиесата – от думите на разказвачите на историята, от музикалния фон, от декорите….
Емоциите завладяха зрителите, когато децата запяха възрожденски песни и затанцуваха хора. Мнозина не скриха сълзите си… Децата им подариха по една червена роза.
Директорът на училището Людмила Димитрова сподели пред „Нова дума”:
„Сценарият като замисъл, последователност, цялостност и завършеност е работа  на учителския колектив на училището. Винаги сме държали фолклорът и традициите да бъдат водещи в нашето училище. Пиесата я поставихме за пръв път преди една година за Трети март, децата влязоха в ролите си, бяха абсолютно въодушевени да изпълнят това, което им възложихме като задача, откриха българския дух в пиесата, разплакаха родителите, което ни даде сили и вяра в себе си да предложим пиесата за постановка в посолството.
В пиесата участват общо 13 деца, като всеки има своята малка или по-голяма роля. В музикалната част обаче са много повече. Децата – участници в пиесата, са израснали в училището, те са от първите наши ученици още при създаването на училището през 2006/2007 година, започнали от 5-годишни и днес са между 12 и 17-годишни.
Нарекохме формацията „Възрожденче”, заради възрожденския дух и възпитание, които носят нашите ученици.
Училището е към асоциация „Родители”, която създадохме ние, учителите, с цел да отворим вратите за родителите. Имаме класове от подготвителна група до 10 клас. Общо децата са 120”.
В „Нова дума”, Испания