КАЛЕЙДОСКОП

Българите в Истанбул и Одрин почетоха Православна Неделя

16 март 2015

 

 
Православна Неделя e, първата от седемте на Великия пост. Свети литургии ще бъдат отслужени и от българската общност в Истанбул и Одрин...
Църквата отбелязва "Тържеството на православието“. В сградата на българската екзархия в Истанбул ще бъде отслужена света литургия. И в Одрин българската общност ще почете празника с тържествена литургия в храма "Свети Георги”.
 
На този ден Светата църква е установила да се чества по подобаващ начин победата на Православието не само над иконоборческата ерес, но и над всички други ереси в църковната история.
 
Впоследствие църковният клир приема на този ден да се изнасят за поклонение чудотворни икони и свети мощи.
 
Вселенската патриаршия в Цариград ще го отбележи със специална божествена света литургия отслужена във „Фенер”, от нейния духовен водач патриарх Вартоломей.
 
На нея ще присъстват множество вярващи, не само от християнската общност в Цариград , но и гости от православните държави след което те ще направят лития в двора на Вселенската патриаршия.
 
Пред БНР един от влиятелните митрополити на Вселенската патриаршия Максимос каза за българския патриарх Неофит:
"Вашият патриарх е много добър и благороден духовник.Той притежава още и дълбока духовност и религиозност и смятам, че връзката между двете патриаршии са много добри и дори мога да ги определя и като братски, защото ние сме една Църква без значение на нашата националност."
 
http://bolgari.net/bylgarite_v_istanbul_i_odrin_pochetoxa_pravoslavna_nedelia-n2-9890.html