АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

72 години от спасяването на българските евреи

11 март 2015

 

На 10 март се отбелязват 72 години от спасяването на българските евреи и жертвите на Холокоста.
Трагедията на евреите, случила се в годините на Втората световна война, е предупреждение към всички честни граждани да бъдат бдителни към изповядването на омраза и ненавист в обществата.
Спасяването на всеки един човешки живот е не само гражданска смелост, а себеуважение и гражданска устойчивост.  
Народът и политиците следва да отдават значимото на действия, които утвърждават човеколюбието, толерантността и етническото многообразие и отказват да приемат репресиите.
Българското общество е написало със златни букви спасяването на българските евреи от Царство България във времена на ненавист и военни действия в Европа.
Има дни, в които българският народ трябва да се чувства особено горд. Българските евреи бяха от малцината, които като цяла общност запазиха живота си. Това не е просто спасяване на отделен човешки живот, това е било спасяване на цяла една нация”, казва председателят на организацията на евреите „Шалом”  в България.
„Трябва да познаваме и помним историята, за да градим едно по-добро общество”, беше казал и президентът на Република България Росен Плевнелиев по повод събитието.
За спасяването на българската еврейска общност огромна роля изиграват православната църква, парламентът, политически лидери и гражданското общество.
Скърбим за тези, които не можаха да бъдат спасени от злото и изтреблението и славим доблестните граждани, направили и невъзможното, щото злото някъде по света да не се случи.
Събитието насочва вниманието ни към толерантността на българите. В сърцето на столицата, в рамките на няколкостотин метра са разположени четири храма на различни религии.