КАЛЕЙДОСКОП

Отбелязване на Националния празник 3 март в Хелзинки

11 март 2015

 

По повод Националния празник на Р. България, посолството в Хелзинки организирана 3 март 2015 г. прием за Дипломатическия корпус и представители на финландски институции, както и тържество за българските граждани във Финландия и Естония.
Дипломатическият прием събра около седемдесет посланика, представители на дипломатическия корпус и на финландските институции, между които и висши военни служители. В словото си, извънредният и пълномощен посланик на Република България във Финландия и Естония г-н Любомир Т. Тодоров открои приноса на руските, финландските, румънските, беларуските и украинските войници за Освобождението на България. Посочи, че 850 финландски войни и офицери са участвали в битките при Плевен и Горни Дъбник, като техният героизъм е увековечен с мемориали в двата града и в други части на страната. Изтъкна приноса на финландския генерал Казимир Ернрот за освобождението на гр. Търговище и за изграждането на младата българска държава в качеството му на министър-председател, министър на отбраната и министър на вътрешните работи. Подчерта, че признателният български народ, съвместно с Българо-финландското дружество за приятелство и с подкрепата на посолството в Хелзинки, му е издигнал паметник в града. Едновременно с това, Столичната община нарече улица на негово име в ж.к. „Люлин”. Посланик Тодоров посочи, че тези исторически връзки са солидна основа за общо европейско бъдеще на двете нации в контекста на членството им в ЕС на съвременния етап.
Гостите имаха възможност да разгледат и новооткритата в салоните на посолството изложба, посветена на 10-годишния юбилей от членството на България в НАТО.
На тържеството за представителите на българската диаспора присъстваха около 100 души от Финландия и Естония. Посланик Тодоров се обърна към българските граждани с приветствие за Националния празник и с пожелания за здраве и добруване. Той изтъкна ролята на обновената Консулска служба на Посолството за качественото и професионално обслужване на българските граждани във Финландия и Естония.
Посолството осигури напитки и трапеза с български ястия за осъществяването на двата приема. Българският джаз-музикант, който твори повече от 30 години във Финландия, г-н Даниел Гергов изсвири на пиано химните на България и Финландия и поздрави гостите със свои джаз-импровизации с български фолклорни елементи.
Информация на посолството на Република България в Хелзинки, Финландия
 
Снимка: архив