ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Лекоатлетката Габриела Петрова вицешампионка на Европа в тройния скок

09 март 2015

 

За първи път след 10 години България печели два медала на Европейско първенство по лека атлетика в зала - 6-8 март 2015, Прага

 

Габриела Петрова спечели сребърен медал в дисциплината троен скок на Европейското първенство по лека атлетика в зала в чешката столица Прага. 22-годишната Петрова завърши с 14.52 метра, които постигна в последния си шести опит. 

Така тя се доближи само на 3 сантиметра от личния си рекорд от 14.55 метра, с който триумфира на Държавния шампионат на закрито в Добрич в средата на февруари. 
Петрова, европейска шампионка за девойки до 23 години на открито от Тампере 2013, зае третото място след четвъртия си опит от 14.33 метра.
Впоследствие, Габриела подобри постижението си на 14.37 метра в петия си скок.При последния си опит тя стигна и до второто място в крайното класиране. 
Така тя донесе втори медал за България на Евро 2015 в Прага след бронза на Радослава Мавродиева в тласкането на гюле. 
Победителка на троен скок стана действащата световна шампионка в зала от Сопот 2014 Екатерина Конева (Русия) с най-добър резултат в света за сезона от 14.69 метра. 
С бронза се окичи Хана Князева (Израел). Натурализираната украинка постави нов национален рекорд с 14.49 метра още в първия си опит. /БТА
http://gong.bg/oshte-sport/drugi-sportove/gabriela-petrova-grabna-srebro-na-evropejskoto-319592
снимка: източник: Lap.bg, Илиян Телкеджиев
Добромир Карамаринов: Отлична оценка за Габриела и Радослава
 
Двете ни медалистки от европейското първенство в Прага – Габриела Петрова (сребърен медал в тройния скок) и Радослава Мавродиева (бронзов медал на гюле) заслужават отлична оценка, заяви след края на шампионата в зала в Прага Добромир Карамаринов, председател на Българска федерация лека атлетика (БФЛА). – Два медала България не е печелила отдавна от шампионат на континента и това което се случи в Прага е доста добър знак за възходящата линия, която се вижда.
 

Габи е типичен пример за това което винаги сме искали от нашите атлети, а именно когато се отиде на голям шампионат да се постига постижение близко до личното. Характерното за нея е нейната стабилност. Това за което е готова тя го прави, когато трябва. Стана еврошампионка до 23 години в Тампере през 2013 година, а миналата година след контузия зае пето място на първенството на Стария континент при жените в Цюрих. Това момиче има голямо бъдеще и трябва да му се радваме от сърце.
 
Георги Цонов заслужава много добра оценка за петото си място във финала на троен скок и то с две поправки на личния си резултат през цялото европейско. Адмирации и за Румен Димитров, който при дебюта си стигна до финал в тройния скок.
 
Опитният боец Венелина Венева също заслужава много добра оценка само за това, че влезе на финал и скочи 1.90. Естествено, когато Ивет Лалова не е във финал винаги има нотка на разочарование, но да кажем, че 60 м не е нейната дисциплина.
 
Поздравления за Денис за това, че тук на европейското си направи личен резултат на 60 м. Тихомир Иванов се представи нормално в скока на височина, като остана само на сантиметър от личния си рекорд. Определено повече очаквах от Георги Иванов и Силвия Дънекова.