Предстоящи Събития

"Българка на годината 2014". Връчване на отличието

24 февруари 2015

Тържествена церемония по повод удостояване с отличието на ДАБЧ „Българка на годината 2014” на името на Св. Злата Мъгленска


 

Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Република България организира тържествена церемония по повод удостояване с отличието „Българка на годината 2014” на името на Св. Злата Мъгленска.
 
Церемонията ще се състои на 25 февруари 2015 г. (сряда) от 14:00 ч. в Националния дворец на културата. С тази инициатива Държавната агенция за българите в чужбина  цели да почете значимостта на българската жена в чужбина и нейната водеща роля в съхраняването на българския дух и културна идентичност. Тази роля на българката е още по-значима, когато става дума за българските общности извън пределите на страната ни.
 
Съгласно регламента за годишната награда „Българка на годината” на името на Св. Злата Мъгленска могат да бъдат номинирани активна българки, живеещи извън родината, които със своята дейност са допринесли за: 
 
опазването на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света
защитата на българското национално достойнство
развитието на българските сдружения в чужбина (културни и професионални организации, училища, медии и др.) 
организирането на благотворителни акции и хуманитарни проекти, посветени на България
популяризирането на българската култура, историческо наследство и традиции  в съответните държави.
 
До 15 януари 2015 г. в Държавната агенция за българите в чужбина постъпиха 29 номинации от 16 държави: Австрия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Испания, Канада, Кипър, Македония, Норвегия, САЩ, Словакия, Хърватска и Чехия.  
   
Името на носителката на отличието на ДАБЧ „Българка на годината 2014” ще бъде обявено на церемонията.