ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Сопраното Соня Йончева въздейства и в Ню Йорк, и в Париж

24 февруари 2015

 

 На 33 години Соня Йончева покорява артистичен Ню Йорк. При това е още с бебе на ръце, плод на любовта й към венецуелския диригент Доминго Гарсия Хиндоян.
Само пет седмици след като се ражда синът й, сопраното замества титулярната певица в прочутата опера „Травиата” на сцената на емблематичната Метрополитен опера в Ню Йорк.
Българката не се нуждае от специална реклама. Американската медия Vogue я описва като „най-ярката млада звезда в световната опера”, четем в медии.
Българските оперни изпълнители от години разнасят славата на България като страна с изключителни оперни гласове и впечатляващи света звезди на световната оперна сцена.
При това, когато оперен певец излиза на сцената на Метрополитен опера, Ла Скала, Театър Колон или Ковънт гардън, се знае, че това е постижение в кариерата. Там канят звезди.
На 21 януари 2015 година публиката в Метрополитен опера се е насладила на удивителна Виолета в „Травиата” на Верди, изиграна от Соня Йончева, пишат издания.
Соня Йончева е очаровала американската оперна критика. Наричат „великолепно” представянето й в ролята на Виолета - „и като актриса, и като оперен глас”.  
«Bulgarian soprano makes big impact as Met stand-in», оповестяват американски медии.
Бурните аплодисменти, възторгът от изпълнението й и триумфът на сцената не са изненада. Познават качествата й и от двете страни на Атлантика.
Българката е номинирана в категорията за най-добър изпълнител от престижните международни оперни награди, които всяка година се присъждат в Лондон.
Младата ни звезда е от Пловдив. Родена е през 1981 г. Възпитаничка е на музикалното училище в родния град.
Соня Йончева учи пиано и оперно пеене в Пловдив. Впоследствие учи и класическо пеене в Музикалната консерватория в Женева и остава в Швейцария.
Дарованието на талантливата българка  блясва с пълна сила през 2007 г. Удостояват я на фестивал със специална награда.
През 2010 година сънародничката ни печели престижния оперен конкурс „Опералия”, организиран в миланската Скала от великия Пласидо Доминго.
Година по-късно тя впечатлява и парижката публика с ролята на Клеопатра в операта „Юлий Цезар” на Хендел и в Лайла от „Ловци на бисери” на Жорж Бизе.
През 2015 година не е първата изява на сопраното в Метрополитен опера. Тя се завръща на тази престижна сцена. Две години преди това Соня Йончева е изиграла там Джилда от „Риголето” на Верди.
Критиката не крие възторга си от младата оперна звезда: „Поразително красив лиричен сопран, разкошен и проникващ. Изпълнението й е наситено с емоция и чувствен копнеж”, припомнят издания.
Убедени сме, че пред нея е кариерата на голямата звезда на световната оперна сцена. Предстои й да разнася славата за българското оперно изкуство из няколко континента.
Познават Соня Йончева вече и в Париж. През лятото на 2014 г.тя е изнесла пред Айфеловата кула „Concert de Paris”. Обещава да повтори концерта и през 2015.
Кариерата й се развива стремително нагоре. Сключен е договор със Sony Classical. На 30 януари излиза новият й албум  „Paris, Mon Amour. Българката представя популярни арии от Жак Офенбах, Жюл Масне, Шарл Гуно, Джузепе Верди, Джакомо Пучини и др.
Някои звезди в света на операта с новата си поява на престижна сцена пълнят графика на следващите си изяви месеци напред. Така е и със Соня Йончева. Очакват я пак в Ню Йорк.
През октомври 2015 година нюйоркската публика ще може да се наслади на изпълнението на сопраното, този път в ролята на Дездемона в операта „Отело” на Джузепе Верди.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”