ПОСТИЖЕНИЯ

Боян Райнов – голям европейски скулптор, преоткрит в родината

23 февруари 2015

 

В НХГ в началото на 2015 година се показват емблематичните творби на големия европейски скулптор Боян Райнов “Красавиците и зверовете“, “Жената-птица“, “ На пейката“, “Семейство”, „Бухалът“, „Пратеници“, „Сред вълните“...
Творецът не е сред живите. Приживе не видя изложба на негови призведения в съвременна България. Години по-късно талантът му е преоткриван и у нас.
Няколко пъти след смъртта на твореца през 2005 г. българската публика, която цени и уважава изящните изкуства, имаше възможност да види и в България негови поизведения.
Във Франция познават твореца като Боян. Негови творения са притежание не само на колекционери, те красят и публични пространства.
В това е и смисълтът на голямото изкуство: открито за хората и преобразуващо пространството в квартала, разкриващо духовното в модерния град и свят.
Скулптурните композиции на Боян “Семейството”, “Приятелството между хората” и “Градът” са поставени на три площада в Париж.
По случай 60 години от рождението му Френската република издава специална марка, посветена на скулптора. На нея е изобразена скулптурата му „Семейството”.
Боян Райнов е сред емблематичните скулптори в модерното изкуство. Интересна и сложна е съдбата на твореца: обречен на успех във Франция и непознат дълги години в родината.
Роден е в София през 1921 година. Завършва Художествената академия. Заминава във Франция през 1946 година.
Баща му, Николай Райнов, е писател, изкуствовед, преподавател по история на изкуството. Негов брат е писателят Богомил Райнов.
Годините след 1945 са сложни в контекста на противопоставянето на идеологиите. Втората световна война е приключила, но Студената война – тепърва предстои.
Творецът прави своя избор: намира благоприятна среда и хоризонт за творчеството си. Решава да остане във Франция, където развитието на изящните изкуства е на особена почит.
Открай време Франция е символ на свободата на духа, люлка на естетическите търсения в изкуството, а Париж - мечтано пътуване за творците от цял свят.
Още през 1946 година Боян Райнов прави във Франция рисунки към книгата „Красавицата и зверовете” на Пол Елюар.
Освен в скулптурата Боян Райнов се изявява и в живописта, литографията и рисунката.
Утвърждава се сред арт-средите във Франция. Като скулптор работи с дърво и метал( калай). Получава първа награда на Международната изложба на скулптурата в Монте Карло за произведението “Les Enlaces” (“Прегърнатите”). 
През 1963г. участва в изложба, посветена на тенденциите в съвременната скулптура. Заедно с него там са представяни Алберто Джакомети, Жан Арп и т.н.
Вероятно трябва да познаваш по-отблизо големия майстор, за да определиш мечта ли е била изложбата му в съвременна България.
Признанието обаче никога не е напускало европейския творец. Заявено е недвусмислено: с издадената марка, категоричен жест към жив творец.
Впрочем, уважението и отношението към големия скулптор е изразено още по-контрастно в публичността на творбите му. Откриваме го в поставянето на негови прозведения на парижки площади - най-голямото признание за креативността и нивото на продукта.
“Постепенно изграждам своята скулптура така, че тя се завърта във въздуха и светлината”, казва за произведенията си Боян Райнов. Той се стреми към „по-остри форми, които задържат светлината и подчертават дълбочината”.
НХГ представя в София негови творби от различни периоди. Някои от тях са от 40-те години, други - от 50-те години, има и от 80-те години, закупени преди всичко от Франция през периода 2007-2014 г., се пояснява в медии.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”