АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

142 години от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски

18 февруари 2015

 

Всяка година на 19 февруари ние, българите, правим едно възпоменание. Поднасяме цветя и коленичим пред подвига и саможертвата на Васил Левски. 
Много родолюбиви българи са се борили и загинали за свободата на отечеството, но Васил Левски се откроява над всички, той е Апостолът на българската свобода. Със слово и дело, със своя личен пример той става знаме и упование на българите. 
Само за няколко години българския народ се преобразява и е готов да извоюва и заслужи свободата си. Възприет е призивът на Апостола, който през 1871 г. пише: „И ние сме хора и искаме да живеем човешки: да бъдем свободни с пълна свобода в земята ни, там, дето живее българинът в България, Тракия и Македония”. 
Левски ни е нужен и днес, за да премисляме миналото и настоящето. Нужна ние неговата чиста вяра и неподкупна съвест, като днешна философска и политическа истина. Последните думи, в изповедта на Апостола са били: „Всичко, което сторих, сторих го за Отечеството!”   
19 февруари не е само ден за възпоменание и преклонение. Това е ден за равносметка какво са направили нашите предци за род и родина, какъв пример ни е дал Апостолът и какво сме направили ние за България. 
Нека бъдем достойни за подвига на Васил Левски и работим всеотдайно за добруването на нашето Отечество – Република България.
Поклон пред светлата му памет!
 
Димитър Владимиров 
вр.и.д. председател
 
 Снимка БГНЕС