КАЛЕЙДОСКОП

Миграцията на българи и румънци във Великобритания

12 февруари 2015

 

Миграцията на румънци и българи във Великобритания е била с равномерни темпове през последните няколко години споредизследване, което опровергава опасенията, че премахването на ограниченията на трудовия пазар би довело до увеличаване на имигрантите в страната, пише в. „Файненшъл таймс“.
 
Проучването, публикувано от Обсерваторията по миграция към Оксфордския университет, разкрива, че докато общият брой румънци и българи, които живеят в момента във Великобритания, е малко над четвърт милион души, мнозинството от тях е пристигнало преди края на преходния период за трудовия пазар, който приключи на 1 януари 2014 г.
 
В навечерието на премахването на ограниченията Найджъл Фараж, лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство предупреди, че 29 милиона румънци и българи ще залеят страната, стимулирайки „румънска престъпна вълна“.
 
Докато тревогата в обществото нарастваше, британският премиер Дейвид Камерън наложи ограничения върху помощите за новопристигналите граждани от ЕС.Политикът обеща да се бори за промяна в правилата за свобода на движение в рамките на съюза, припомня „Файненшъл таймс“.
 
Анализът на Обсерваторията по миграция към Оксфордския университет обаче показва, че пълният достъп до британския пазар на труда за румънци и българи не е довел до драматични промени, както се е очаквало.
 
Броят на румънските и българските граждани във Великобритания се е увеличил с 47 000 за период от една година към септември 2014 г., възлизайки общо на 252 000 души. За периода септември 2012 г. – септември 2013 г., преди отмяната на ограниченията на трудовия пазар, увеличението е било 45 000.
 
Изследователите посочват, че по-скоро има постоянен темп, отколкото значително увеличаване, както са предвиждали някои.
 
Вестник „Дейли мейл“ посочва, че според данните един на петима имигранти от Румъния или България не работи, като общият брой на неработещите е 46000.
 
Информация, предложена от Bg vestnik, Великобритания
 
http://bgvestnik.co.uk/250-000-bulgari-i-rumunci-vuv-velikobritaniya/