КАЛЕЙДОСКОП

In memoriam. В Барселона почина Красимир Дамянов

12 февруари 2015

 

В Барселона почина Красимир Дамянов. Стоителният предприемач и писател имаше два хостела в града. Използваше ги като място за творчески срещи, като предоставена възможност за общуване и развитие на контакти между талантливи хора.
В България стоителният инжинер се е трудил на строежа на Аспаруховия мост във Варна. Работил е и за Националния институт за паметниците на културата и в Българска кинематография.
В началото на демократичните промени в България Красимир Дамянов заминнава със семейството си в Испания. Първоначално се установява в Мадрид, по-късно се премества в Барселона.
В Испания Красимир Дамянов се завръща към старата си професия и се реализира като сторителен предприемач. Впоследствие, той се завръща и към писането.
„Емиграцията върши добра работа за България. Оптимист съм. Вече не мога да отлича един български строеж от испански”, казва за стоежите в разговор с него преди време.
Споделя пред медия, че „...ние, българите, обичаме да говорим лошо и са нас самите, и за другите”. В Испания, според него, със сънародниците ни настъпва промяна, в позитивен план, след година в страната забравят за негативното…в говоренето.
Известно време Красимир Дамянов е бил журналист в международната агенция „Глобал прес”. Правил е изложби на български творци, както и на творци от Балканите, Аржентина, Естония, Франция.
Красимир Дамянов е автор на няколко книги, сред които „Дневникът на една пеперуда”, „Приказки за злояди деца”, „Къщата на обесения” и др.
По информация в медии