ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Силно каране на сноубордистката Александра Жекова

10 февруари 2015

 

 „Чувствам се щастлива и горда, че обединих много хора в името на победата”, каза сноубордистката Александра Жекова, след приключване на стартовете на Олимпиадата в Сочи.
По снежните склонове на красивия руски курорт 26-годишната българка кара шеметно борда и бе на крачка от олимпийски медал, но завърши след падане 5-а. Изпитахме не силно огорчение, а неприятно опустошение.
Успехите на Екатерина Дафовска в биатлона, на Евгения Раданова - в шорттрека, на дуото в танцовите двойки във фигурното пързаляне Албена Денкова – Максим Ставийски на Олимпийски игри са славно минало. И сега накъде?
Във финала в бордъркроса в Сочи италианката Микаела Мойоли пресече траекторията на борда на Александра Жекова, и то в последния скок преди финалната права.  Самата италианка, събаряйки с неловка маневра българката, се заби настрани в снега.
Мнозина биха реагирали яростно, или поне язвително, защото в състезанията контролираш техниката си и избираш траектория на успеха, а не „контролираш” спускането на конкуренцията, мнозина – но не и Саня.
Не е за вярване как медалът й се изплъзна от малшанс. Саня обаче прояви завидно хладнокръвие и смайващо благородство.
Сноубордистката ни сметна, че „няма място за гняв и яд”. Макар че чуждестранни медии съветваха баща и и неин треньор да подаде контестация, тя не пожела да направи това.
В такива ситуации разпознаваш големите спортисти. Жекова каза: „Това е спортът, всички останали са не по-малко достойни от мен”.
И сигурно именно заради спорта и големия спортист искахме много на световното първенство през следващата 2015 година, сезон след Олимпийските игри, Саня най-накрая да вземе и медал.
...Александра Жекова завърши четвърта в големия финал на световното първенство по сноуборд крос, състояло се през януари 2015 в Крайшберг, след успех в 1/2 финала.
В Крайшберг триумфира американката Линдзи Джакобелис, спечелила четвърта титла, следвана от Нели Моен Локоз(Франция) и Микаела Мойоли(Италия).
Постижението на Саня Жекова в някои медии обаче бе оценено като забележително. Никога досега българска сноубордистка не се е класирала толкова напред на световно първенство.
Най-доброто представяне до този момент на сноубордистката ни бе на световното първенство в Ганьон(Южна Корея) през 2009 г., където се класира 8-а. Има в актива си и записани 2-ри и 3-ти места през годините в отделни стартове за Световната купа.
В стартовете преди финала Саня отстъпи по време в спускания и на олимпийската шампионка от Сочи Ева Самкова(Чехия), и на олимпийската вицешампионка Доминик Малте(Канада), и на трикратната световна шампионка Линдзи Джакобелис(САЩ).
В същото време българката пак се представи на високо ниво. В най-престижния старт през сезона се класира плътно до най-силните в нейния спорт: така бе и Сочи 2014, така бе и в Крайшберг 2015.
Най-ярката ни звезда днес в зимните спортове се бореше с настроение за победата в Крайшберг. В 1/2 финала тя изпревари същата тази Микаела Мойоли. При това тя трябваше да преодолява и проблеми с подготовката си, липсваше и късмет с времето.
Сезонът на сноубордистката ни следваше да започне през декември в австрийския курорт Монтафон. Топлото време, уви, отложи първата надпревара за Световната купа.
Южните ветрове, духали между септември и ноември, отложили и всички стартове в зимните спортове, които се провеждали в… Алпите. И накъде?
Всеки излиза от ситуацията както може. „Другите отбори отидоха да се готвят в Копър Маунтейн, Колорадо, но ние нямаме финансова възможност”, отбеляза пред медии треньорът й Виктор Жеков.
Саня обаче се пребори и с времето, и с недостатъчното финансиране, с бюджетната рамка, за да влезе във форма, която да я поставя до най-добрите в бордъркроса в света и през 2015.
Сигурна съм, че най-доброто тепърва ми предстои. С всяка година ставам все по-добра, но дано да ми стигне времето, за да постигна това, което трябва", изрече симпатичната софиянка.
 
Броени дни след състезанието в Крайшберг, Саня Жекова триумфира през февруари в бордъркроса на зимната Универсиада 2015 в Сиера Невада, Испания. Във финала тя остави след себе си французойките Клои Трепюк, Нели Моен Локоз и швейцарката Симона Майлер.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
 
P.S. Звездата ни в бордъркроса спечели и петте старта в Сиера Невада – двете квалификации, четвъртфинала, полуфинала и финала. Сноубордистката Александра Жекова е в топ 10 в  класацията „Спортист на България” за 2014 г.