КАЛЕЙДОСКОП

Почитат поета и революционера Христо Ботев в Украйна

09 февруари 2015

 

На 6 януари 2015 г. Асоциацията на българите в Украйна съвместно с Одеското българско дружество и Всеукраинския център за българска култура в Одеса са отбелязали 167 години от рождението на българския поет и революционер пред паметната плоча на Христо Ботев в Одеса.
 
Великото дело на Христо Ботев, гениалната му поезия и саможертвата му, е почетена пред барелефа на поета, издигнат до сградата на Втора гимназия в Одеса, където е учил през 1863-1865 г., съобщава медията „Българите – вчера, днес, утре”, излизаща с подкрепата на Одеската областна държавна администрация. 
 
 
Цветя пред плочата са били поднесени от ръководството на Асоциацията на българите в Украйна, Българския културен център в Одеса и Одеското българско дружество, пише в материала.
 
Ботев посещава като частен ученик Втора одеска гимназия с класически профил, припомнят от изданието. В Одеса написва и първото си стихотворение „Майци си”, публикувано за пръв път от Петко Славейков в „Гайда” през 1867 г.
 
Големият българин посещава една година Историко-филологическия факултут на Императорския новорусийски университет в Одеса, за което има издадено сведетелство.
 
През 1866 г. Ботев е назначен назначен за учител в с.Задунаевка, Южна Бесарабия, където са живеели българи, заселили се там след Руско-турската война от 1828-1829 г. Изкарва няколко месеца, но разбира, че баща му е болен и отпътува за България.
 
По-късно Ботев живее и преподава български език в румънско държавно училище в Измаил, румънската част от Южна Бесарабия. Посещава и Болград.
 
Благодарните потомци свято тачат паметта за великия българин, поясняват от изданието. Паметници на поета-революционер са издигнати в гр.Одеса, гр.Измаил, гр.Арциз, с.Ботиево, Арцизки район, Одеска област.  
 
Информацията е публикувана в медията „Българите – вчера , днес, утре” , Одеса.
 
Снимка: паметник на гениалния поет и революционер Христо Ботев, издигнат в Одеса през 2009 г.; снимка: информационна агенция „Фокус”.