ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Силна игра и малшанс за Григор Димитров в Мелбърн

27 януари 2015

 

След 70 минути игра в края на втория сет резултатът в 1/8 финала на Аустралиен Оупън между Григор Димитров и Анди Мъри бе 1:1 сета, след загуба в първия сет с 3:6, българинът взе втория със 7:6 и 7:5 точки в тай-брейка.
След 3:30 часа игра мачът приключи 3:6, 7:6, 3:6, 5:7. И британецът, №6 в света,  продължи напред в преследване на трофея.
Българинът игра на кортовете на Аустралиен Оупън с големи амбиции. Преодоля и един, и втори път сложни моменти в срещи с поставени по-ниско от него в ранглистата съперници, и спечели.
Смело казваме за изглеждащото като невероятна мечта буквално преди година време: звездата ни отстоява позиции…на тенисист от топ 10 в света.
„Във всеки турнир тръгвам с идеята да го спечеля. Всяка надпревара може да промени графика ти. Така че тръгвам със задачата да спечеля всичко, което мога”, разсъждава тенисистът.
Разочарован или удовлетворен следва да е най-добрият български тенисист от спортния сблъсък с Анди Мъри в Мелбърн? Краткият отговор е: и едното, и другото.
Счупена ракета от яд и няколко определено спорни съдийски отсъждания не в полза на българина съпътстваха загубата на сънародника ни в края на четвъртия сет.
Григор Димитров отново ни смая с класата си. На крачка бе от 2:2 сета, след като водеше с 5:2 в четвъртия сет по хода на мача.
В този мач имаше и много зрелищен тенис, и вихрени обрати, и голямо напрежение в състезателите. „Впечатлен съм от играта на Григор Димитров, имах и късмет”, призна Мъри на пресконференция след мача.
Топ-тенисистката Мария Шарапова също оценява развитието в играта на Григор Димитров. „Мисля, че израсна толкова много през последните години, а аз бях част от него по отношение на концентрацията и отдадеността към спорта…”, споделя звездата.
Австралия е щастлива дестинация в кариерата на българина. Вече е постигал на зеления континент значими успехи в турнири на кортовете и в Сидни, и в Мелбърн.
„Помага ми това, че Рашийд е австралиец. Винаги съм се чувствал тук добре и винаги съм получавал прекрасна подкрепа в Австралия”, заявява Димитров пред медии.
Звездата ни свежда в знак на признателност поглед пред феновете, които „викат за него”. „Това наистина помага и увеличава увереността”, пояснява тенисистът.
Първата ни ракета премина и втория, и третия кръг, и стигна до магически осминафинал не просто с тенисист от топ 6 в света, а с един…от обичайните заподозряни - топ-фаворитите за титли в турнири, където и да се появяват по света.
В такива моменти разбираш, че, при максимална концентрация, силите на двамата големи професионалисти са толкова изравнени, че само малки детайли решават изхода от конкретния спортен сблъсък, и толкова.
За да стигне до мача с Мъри, в Австралия Димитров трябваше да преодолее на 1/16 финал след 3,30 часа игра съпротивата на коравия кипърец Багдатис, негов добър познайник и приятел. С много воля успя: 3:2 (4:6, 6:3, 3:6,6:3,6:3), макар че играта му не блестеше.
Преди това българският тенисист се класира за третия кръг след победа срещу словака Лукаш Лацко след мач,  продължил изтощителните 2,50 часа и завършил 6:3,6:7(10), 6:3,6:3.
Да обърнем внимание, че до 1/8 финал на Аустралиен Оупън едва достигна друга знаменитост от обичайните заподозряни за титла - Надал, едва спасил се от отпадане в петсетова драма в Мелбърн през първата седмица на турнира.
И пак в Мелбърн не успя да се справи с напрежението в 1/16 финал и отпадна и следващият обичаен заподозрян за титла – легендарният швейцарец Роджър Федерер. Световният №2 отстъпи на италианеца Сепи с 4:6,6:7(5),6:4, 6:7(5). 
В Мелбърн през 2015 година Григор Димитров показа по –силен тенис отколкото през 2014 година. Показа завиден характер и воля, освен много атрактивна игра и не се пестеше като голям атлет в битката за всяка точка.
С амбиции, характер, без страх към предизвикателства и с емоционален комфорт, Григор Димитров устремно върви напред и през 2015 година.
„Очевидно е хубаво да сме заедно, въпреки че имахме нашите си кариери и тренировъчни програми. Но да чувстваме подкрепата един към друг винаги е хубаво”, е казала в Мелбърн Шарапова, разбираме от медии.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”