КАЛЕЙДОСКОП

25 години вестник „Роден край” – Одеса, Украйна

20 януари 2015

 

 
25 години вестник «Роден край»
буди и укрепва българското самосъзнание в Украйна
Ежегодно на 1 ноември Всеукраинският държавен вестник за българите в Украйна «Роден край» отбелязва рождения си ден. Тази година, точно на 1 ноември 2014 година — в Деня на народните будители, вестник «Роден край» — будител, радетел, сподвижник, пазител на българските народностни ценности в Украйна, навърши 25 години!
Тържествата по случай значимата дата преминаха на 13-14 декември в гр. Одеса. 25 години изминават от деня, когато българите в Украйна получават дългоочакваното и жадувано вестникарско слово!
Словото и делото на първоучителите Кирил и Методий сред българите в Украйна започва да се тиражира преди 25 години чрез вестник «Роден край»!
Стъпка по стъпка, методично и упорито “Роден край” става закрилник и пропагандист на българските национални ценности!
За 25-годишното си съществуване вестник „Роден край” придобива ролята на будител и просветител на българската национална духовност в Украйна!
«Роден край» — е успешен държавен проект за реализация на европейските норми и стандарти в отстояване на българската идентичност в Украйна!
«Роден край» — е огнище и трибуна на българското национално-културно възраждане в Украйна!
«Роден край» е радетел за съхраняване и развитие на българската национална кауза!
«Роден край» — е един от трайните мостове между родината Украйна и прародината България!
“Българи да си останем” — е главната мисия на вестника!
С всяко излизане пред читателите, вестник «Роден край» цели точно това — да не остави нито един българин равнодушен пред девиза на вестника «Българи да си останем!»
През последните 20 години главен редактор на в. «Роден край» е Дора Костова, Заслужил журналист на Украйна, президент на Всеукраинската Асамблея на българите в Украйна, депутат на Световния парламент на българите към Асоциацията на българите по света.
Дейността на редакцията на в. «Роден край» е неразделна част от всеукраинския стремеж за мир и просперитет на всички народности, граждани на Украйна, която нееднократно е отбелязвана от най-различни трибуни, като успешен реализатор на националните ни български въжделения.
Юбилеят на вестник «Роден край» за всички негови читатели е дата, която се възприема като личностен празник, и в същото време е празник-тържество на общодържавната етнополитика на Украйна, дала на своите граждани, представители на различни етноси и народности, възможността да развиват своята култура, своите национални, духовни ценности. Юбилейните събития по случай 25-годишнината на вестника бяха очаквани от мнозина читатели, според което за желанието си да участват в тях заявяваха все повече хора.
Програмата в чест на знаменателната дата бе съставена така, че да обедини тържествата с акцентирането на великия народностен български принос в общочовешката цивилизация. Така, един от значимите моменти на празненствата зае темата за покръстването на България. Тъй като в началото на годината редакцията на вестник «Роден край» обяви сред своите читатели 2014 година за «Година на Православното ни единство» във връзка с 1150-години от покръстването на България от цар Борис I, в края на годината емблематична стана планираната кръгла маса по тема «Православното единство». В рамките на тази тема бе и посещението на строящата се църква в гр. Арциз, по подобие на Старата Метрополия от V—VI век в Несебър, България.
Програмата включваше представяне на книги, издадени от редакцията на вестник «Роден край» през последните межюбилейни 5 години, като се презентира последно издадената стихосбирка «Стафидки» с автор Владимир Стафидов от гр. Днепропетровск. Демонстрираха се изложби на рисунки от конкурси, фотоизложби от мероприятията, провеждани от в. «Роден край», изложби на народни български носии, щандове с български книги. Българският ек се разнасяше из цяла Одеса, а гостите се стичаха от всички краища на Украйна и България.
Да честитят юбиляря — в. «Роден край», екипа на вестника, неговите читатели, пристигнаха много гости и официални лица, сред които: първи заместник-председател на Одеския областен съвет Михаил Шмушкович, съветник по образование и наука в Посолството на Р България в Украйна Петър Танев, консул в Генералното консулство на Р България в гр. Одеса Кральо Димов, изпълняваща задълженията началник на отдел за информационна политика и мониторинг на СМИ към Управлението за информационна дейност на Одеската областна държавна администрация Олга Радова, Благочинен на Арцизки район отец Геннадий, председател на областната организация на Националния съюз на журналистите на Украйна Юрий Работин, главен редактор на в. «Одесские известия» Евгений Блинов, главен секретар на Асоциацията на българите по света Максим Страхилов и мн.др.
Географската и народностна палитра на тържеството бе най-разнообразна: украинци, руснаци, молдовци, българи бяха пристигнали от Киев, Лвов, Днепропетровск, Донецк, Запорожие, Житомир, Ровное, Одеса, Николаев, Херсон, Харков, Мелитопол, южните градове и села на Одеска област с компактно българско население: Арциз, Болград, Измаил, Белгород Днестровск, Килия, Татарбунари, Сарата и др., както и от самата България, градовете София, Варна и Панагюрище.
Пристигналите от всички краища на Украйна и България гости имаха възможност да се запознаят с представените изложби от български книги, снимки от провежданите Роденкраевски събори “Кубрат събира потомците си”, конкурсите, организирани от редакцията. Също така присъстващите се насладиха на детското изкуство във вид на рисунки, които пристигаха в редакцията по повод конкурса “Аз съм българин, и това значи…”, провеждан ежегодно от редакцията. Книгоманите имаха възможност да придобият книга от специалния щанд с издадените от редакцията книги на талантливи бесарабски автори.
След двете мероприятия — кръгла маса по тема «Православното ни единство» и презентация на книгата «Стафидки», преминали в изключително оживена обстановка, с много дълбочина и душевност, настъпи часът на тържествената част и празничния концерт, посветен на 25-годишния юбилей на в. “Роден край”, започнат от талантливите, професионални и хармонични водещи Фаина Мартънова и Артем Ромалийский.
След химните на Украйна и България, тържеството официално бе открито. По време на тържествено-концертната програма в уютната зала присъстваха високи официални гости, ръководството на областта и града, дипломатически мисии, ръководители на районите от местата с компактно българско население, свещенослужители, представители и активисти на културно-просветни дружества на Украйна и България, представители на различни националности, директори на училища и учители по български език, известни личности, журналисти от различни СМИ — активни читатели на вестника.
По право, първо думата беше дадена на главния редактор на в. “Роден край” Дора Костова, Заслужил журналист на Украйна, която в продължение на вече 20 години умело ръководи кораба с името “Роден край”. Г-жа Костова, със символичния възел от преплетени цветни лентички на двете държави — Украйна и България, приветства всички присъстващи, благодари за любовта и признателността на всички, дошли на юбилея на в. “Роден край”. “В продължение на 25 години всяка събота българите в Украйна получават своето печатно слово. Изпълняваме важна мисия, която пробужда националното българско съзнание, българския дух, възпитава чувство на гордост за своята национална принадлежност. Смятаме, че се отнасяме към това доста отговорно. Освен че освещаваме и подкрепяме всичко национално, разбираме, че сме граждани на Украйна, земята, която преди повече от 200 години приюти нашите предци. И това ни задължава да бъдем нейни достойни граждани. Освен таченото на националното, съобразяваме се с факта, че живеем в многонационална държава, където всеки гражданин е ярък представител на своя народ. Толерантността е един от важните принципи, с които водим своята мисия. За нас, българите, чувството на родина и прародина са неделима част от нашия живот. Радостни сме днес да посрещаме гости както от България, така и от различни кътчета на Украйна…” — каза г-жа Костова. По думите на Дора Ивановна, в продължение на 25 години, във връзка с разбирането от страна на държавата Украйна, етнонационалната политика, която лоялно се изпълнява, вестникът се подкрепя във всички начинания, като съучредители на вестника са Министерството на културата на Украйна и Одеския областен съвет. Неразделна част от историята на в. “Роден край”, неговото всекидневие са читателите му, които по право могат да се смятат част от редакционния колектив, понеже мнозина от тях сами участват в списването на вестника, в резултат на което всички сме обединени в едно голямо роденкраевско семейство.
Представителят на официалната власт — първи заместник-председател на Одеския областен съвет Михаил Шмушкович, за голямо учудване на всички присъстващи в залата, първата дума от обръщението си каза на български — «Скъпи приятели!», което предизвика бурни аплодисменти. “За годините на своето съществуване в. “Роден край” стана мост на мир, благополучие между държавите и хората. И по-нататък Одеският областен съвет, като съучредител, ще се старае да подкрепя дадената авторитетна печатна трибуна” — каза г-н Шмушкович. След това Михаил Владимирович с паметен адрес и почетни грамоти отбеляза творческия колектив на вестника.
Изпълняваща задълженията началник на отдел за информационна политика и мониторинг на СМИ при Управлението за информационна дейност на Одеската областна държавна администрация Олга Радова от името на началника на управлението Владимир Ларионов честити 25 години на българския вестник в Украйна. “В продължение на 25 години в. “Роден край” здраво се утвърди в медиапространството на Украйна, в което голяма заслуга се пада на главния редактор на вестника Дора Костова и управляван от нея задружен редакционен екип. Творчески успехи, мир, съгласие, житейски сили във вашето не лесно, но много важно дело” — пожела г-жа Радова. От името на губернатора на Одеска област Игорь Палица тя връчи почетни грамоти на главния редактор и колектива на вестника
Екипът на в. «Роден край» и всички присъстващи бяха приветствани от представители на официална България: от Посолството на Р България в Украйна пристигна Петър Танев — съветник по образованието и науката, и Калин Калчев — първи секретар за работа с българската диаспора. От името на вицепрезидента на Р България Маргарита Попова и от Извънредния и Пълномощен посланик на Р България в Украйна Красимир Минчев г-н Танев поздрави със знаменателната дата главния редактор на в. “Роден край” Дора Костова и колектива на вестника. “Прародината България никога не забравя за децата си — своя народ. А българите в Украйна и по света са част от народа й. Понеже сте граждани на украинската държава, но връзката с историческата ви родина никога няма да прекъсне. Слава на Украйна и да живее България!” — подчерта г-н Танев, след като зачете поздравителен адрес от Извънредния и Пълномощен посланик на Р България в Украйна Красимир Минчев.
Консулът на Генералното консулство на Р България в гр. Одеса Кральо Димов от името на Генералния консул Стоян Горчивкин зачете поздравителен адрес по случай 25-годишнината на в. “Роден край”. От свое име г-н Димов пожела на главния редактор на вестника Дора Костова и ръководения от нея колектив здраве, висок професионализъм, обективност, все така и занапред да се трудят в името на българското в Украйна.
Благочинният на Арцизки район отец Геннадий, поздравявайки юбилярите, каза, че в днешното голямо медийно пространство е доста трудно да бъдеш интересен, актуален, необходим. Но в. “Роден край” винаги е търсен сред читателите, той има своя много авторитетна аудитория, защото неизменно следва мисията си — българското в Украйна да живее.
От името на делегацията от Асоциацията на българите по света в гр. Варна, България, се изказаха главният секретар на Асоциацията Максим Страхилов и член на върховно-управителния съвет Зорка Георгиева. Г-н Страхилов подчерта неоценимата роля на “Роден край” в живота на българската диаспора в Украйна, като зачете поздравителен адрес от Българската академия на науките и изкуствата начело с нейния председател Григор Велев и председател на Асоциацията на българите по света Кирил Йорданов. От Асоциацията на българите по света вестник «Роден край» получи много скъпорценен подарък — 5-томно издание «Българска история», което ще е добра помощ в списването на вестника, и което по право считаме, че е подарък за всички българи в Украйна.
Председателят на Националния координационно-консултативен център на организации с идеална цел и граждански инициативи (България) Веселин Сотиров честити рождения ден на българския вестник в Украйна “Роден край” с пожелания на творчески успехи, вдъхновение, сили за дълги години.
Председателят на Съвета на националните обединения в Одеска област Анатолий Фетеску от името на национално-културните дружества в региона в приветствието си отбеляза, че създаването на печатното слово изисква всекидневен напрегнат и отговорен труд, и с това редакцията на в. «Роден край» добре се справя. Оттук идва обяснението, че българският етнос е украсата на многонационалната украинска палитра, подчерта г-н Фетеску.
Председателят на областната организация на НСЖУ Юрий Работин в стихотворна форма изрази почитта си към колектива на в. “Роден край” и главния му редактор Дора Костова, с пожелания и занапред със същия кураж да се тиражира българското печатно слово в Украйна.
Колегите по вестникарско дело — главен редактор на в. “Одесские известия” Евгений Блинов и заместник-главен редактор на в. “Вечерняя Одесса” Дора Дукова добросърдечно честитиха знаменателната дата, изказвайки искрени думи за усърдието, силите и творческите успехи на екипа и на вестника. Със специално поздравително слово от името на главния редактор на в. «Голос Украины» Анатолий Горлов се обърна Вячеслав Воронков, изказвайки пожелания на колектива и читателите на вестника, който акцентира на творческата приемственост на роденкраевци от редакцията на в. «Голос Украины». Г-н Воронков акцентира върху дългогодишното редакторство на главния редактор на в. Роден край» Дора Костова и отбеляза, че това става благодарение на добрите организаторски и творчески умения на г-жа Костова, която вече по право може да се нарече редактор-легенда.
На сцената излезе жена в българска носия, с лилии в косата. Това бе Елисавета Георгиева, пристигнала от гр. Панагюрище, България. Тази даровита българка с ръцете си прави невероятни по съдържание и техника на изработване знамена, които дарява там, където усеща силата на българския дух. От времето на опожаряването на Спасо-Преображенския събор в гр. Болград, Елисавета Георгиева решава да направи лично извезани предмети за този храм. Идвайки на юбилея на в. «Роден край», прекланяйки се пред годината, обявена от редакцията, и в същото време темата на кръглата маса «Православното ни единство», г-жа Георгиева решава да огласи своя подарък за Болградската светиня точно пред участниците в тържествата от юбилейната сцена на в. «Роден край. Този величествен подарък г-жа Георгиева предаде в Спасо-Преображенския събор в гр. Болград. “Не съм толкова религиозна, а съм силно вярваща. Вярвам, че дори един българин да остане, България ще оцелее. Бог ми е дал дарба не да печеля пари, а да служа на Бог и на България” — трогнато от сцената говореше г-жа Георгиева.
Гостите от гр. Днепропетровск, качили се на сцената да честитят юбилея на вестника, бяха водени от родолюбиви българи, заместници на председателя на дружество “Родна къща” Владимир Стафидов и Елена Апиченок, директора на Историческия музей в гр. Днепропетровск Надежда Шеймина, и интелектуалеца, авиационен конструктор Владимир Стойчев. Многобройните им подаръци и топли думи, изразяващи възхищението от дългогодишния труд в полза и развитие на българското, трогна цялата зала. Оригинална бе идеята на делегатите да подарят на редакцията дървена кофичка, боядисана в техниката Петриковско изписване (роспись). Призива на дарителите е всеки желаещ на тържеството да направи своя принос за придобиване на необходим за редакцията реквизит — професионален фотоапарат.
Делегация от столицата на българските преселници — град Болград, от името на председателя на Болградски районен съвет Мария Гайдаржи връчи поздравителен адрес и изпрати най-добри пожелания в по-нататъшната работа по освещаване новините от Болградски и от съседните райони, като се подчерта ролята на българската национална мотивация, която зарежда всеки читател на вестника.
С най-сърдечни поздрави и оригинални подаръци честити юбилея на в. «Роден край» председателят на Кировоградското областно българско дружество “Нашите хора” Сергей Осадчий, като пожела в това тежко за страната ни време да продължаваме да се борим, оставаме добри хора и да не забравяме откъде сме тръгнали. Г-н Осадчий подчерта ролята на в. «Роден край» в живота на българите в Кировоградска област, като акцентира, че най-актуалното и най-ценното те черпят от в. «Роден край». Изработените от кировоградските българи подаръци — глинени плочки-магнитчета с надпис “25 години в. “Роден край”, получиха всички гости на празника. Също така г-н Осадчий съобщи важна новина, че е взето решение и е получено благословение да се построи храм «Св. св. Кирил и Методи» в гр. Кировоград.
Николаевската делегация, начело с председателя на Българския културно-просветен център “Търновка” Анатолий Волчо, честити на вестника юбилея и пожела много здраве, топлина в домовете, обич, разбирателство в семействата, късмет. “Благодарение на в. “Роден край» ние, обикновени българи от села и градове на Украйна, сме разбрали за дълбочината на българските си корени. А който веднъж се докосне до дълбините на родовата памет, той вече не може да ги забрави. Народният вестник «Роден край» всяка седмица ни напомня кои сме и откъде сме” — подчерта г-н Волчо.
Редакционният екип на вестника и главният му редактор Дора Костова бяха поздравени от името на председателя на Херсонското българско дружество “Болгары Херсона” Юрий Паличев от делегация, пристигнала от гр. Херсон, с пожелание и занапред вестникът да обединява българите и българското в Украйна, все така ентусиазирано да запознава читателите с културния живот на българите в Украйна, да разтваря за всички жадуващи за знания забулените страници от българската история.
От китното бесарабско българско село Виноградовка (Бургуджи, Арцизко), в което в. «Роден край» е много активно абониран сред населението, приветства учителката по български език и литература Лариса Карабаджак. Тя поздрави юбиляря с голямата дата с пожелание на творческа сила, здраве, а на главния редактор Дора Костова — да продължава да бъде мотора на “Роден край”.
Председателят на българската община “Света София” от гр. Измаил Николай Иванов пожела творческите успехи на колектива, въпреки различни бури, никога да не намаляват. Г-н Иванов подчерта, че българската община в гр. Измаил много цени в. «Роден край» и винаги го очаква с нетърпение, като лично членовете й участват с публикации във вестника. Той подари картина, написана специално по случай рождения ден на “Роден край” от прочутия бесарабски художник Иван Шишман.
Представителите на българските дружества «Родолюбие» и «Делжилер»(с. Дмитровка, Татарбунарско) Борис Кичук, Надежда Гайдаржи, Василий Стоянов, Емелян Евчев, начело с кмета на селото Иван Гайдаржи, изказаха благодарности за всеотдайната дейност на вестник «Роден край», за голямото му значение в живота на българите в Украйна, за отстояването на културните и духовни интереси, за да звучи българското в Украйна гордо и сигурно.
Председателят на Българския културно-просветен център “Ак. Ал. Теодоров-Балан” в гр.Болград, директор на българското неделно училище «Изворче» в с. Кубей, Болградско, Петър Русев пожела на в. “Роден край” дълги години живот и просперитет на делото, което обединява българските сърца и съживява родовата памет.
Заместник-председател на българското дружество «Късмет» в гр. Килия Дмитрий Гайдаржи с гордост заяви, че присъства на високодуховно мероприятие — 25 години на българския вестник «Роден край». Той пожела и занапред вестникът да буди българското съзнание у сънародниците ни в Украйна, да продължава да ги обединява и учи на родното българско слово, да продължава все така убедително да възпитава националната гордост.
Председателят на Донецкото българско дружество “Възраждане” Анатолий Стоянов бе особенно посрещнат от всички. Днес на Изтока на Украйна се водят бойни действия, но въпреки това донецките българи се стремят към мир и съгласие в техния край и в страната ни като цяло. А дългогодишното приятелство, свързващо сънародниците ни от Донецк и Луганск с в. “Роден край”, дори и в неспокойно време, подтикна Анатолий Иванович от името на многобройната българска диаспора от там да присъства на празника. Г-н Стоянов подари стихотворните редове, изразяващи признателност и уважение на всички българи на Донетчина към тиражираното българско слово в Украйна — чрез в. «Роден край», който засега все по-трудно пристига при тях и това страданията им прави още по-тежки.
Делегацията от селище Олшанка, Кировоградска обл., оглавявана от председателя на Олшанското районно дружество “Нашите хора” Сергей Опря, пожела на колектива на вестника успехи и сили в работата им, която прославя българщината в Украйна. Освен че това българско дружество е доста младо, от момента на създаването си те непрекъснато водят активна дейност в региона си, пробуждайки и подкрепяйки българския дух в кировоградския край. Тази година, по инициатива и организация на членовете на дружеството, беше отбелязана 240-годишнината от преселването на олшанските българи в Украйна.
В състава на олшанската делегация присъстваше родолюбива българка, журналистка Наталия Клименко от гр. Первомайск, Николаевска обл., която много артистично и талантливо подари музикален поздрав от репертоара на Лили Иванова на аудиторията, която подхвана познатата и любима песен.
От гр. Запорожие на празника пристигна голямата родолюбка, майсторка на изкуството за бродерия, дългогодишна читателка и почитателка на в. “Роден край” Земфира Щерева. Земфира Ивановна с мелодичния си и висок глас изпълни авторска песен и рецитира собствени си стихове, в които с признателност подчерта любовта си към българското и към в. «Роден край».
Друг представител на българското движение в гр. Запорожие, родолюбеца Анатолий Стоев в приветствието си каза: “В продължение на много години в. “Роден край” е голям приятел, сподвижник на всичко българско в родния ми край. Пожелавам и занапред вестникът да остава все така актуален и търсен сред читателите си и все така достойно да продължава своята мисия сред българите в Украйна”. Анатолий Иванович напомни на присъстващите в залата за успешно реализирания през 2011 г. от редакцията на в. “Роден край” проект — откриване на мемориална плоча на основателя на съвременна България Кан Аспарух на мястото на неговото погребение в родния му гр. Запорожие. Г-н Стоев благодари на главния редактор на вестника за невероятните й лични усилия в реализирането на тази идея, както и във всекидневното създаване на печатното българско слово.
Словото бе дадено на инициативния българин от китното с. Кулевча, Саратско, директор и собственик на етнографския комплекс “Български двор” Василий Каралийский. “Благодарение на в. “Роден край” научих книжовния български език. А това е важно, защото трябва да пазим езика на дедите си, който говорим в Бесарабия, и трябва свободно да общуваме на съвременния говор на прародината. Тази мисия на вестника, смятам, е много важна за нас, българите в Украйна” — каза г-н Каралийский.
Делегацията на българите от Западна Украйна — членове на българското дружество “Сава Щерев” от гр. Лвов, заедно с председателя му Людмила Куликовская с най-добри и искрени думи изразиха чувствата си по повод знаменателната дата — 25 години на в. “Роден край”. “С всяка изминала минута в обществото на нашите сънародници се поразяваме на сплотеността им, защото всички се събраха в една зала да отбележат важното за тях събитие — четвърт век на своя любим български вестник” — подчерта г-жа Куликовская. Българите от Лвов изпълниха песен на българските емигранти “Пътнико свиден”, която бе поддържана от всички в залата.
Честити юбилейната дата на в. “Роден край” един от изтъкнатите родолюбци, сподвижници на българското движение и оцеляване, първи директор на българския културен център в гр. Одеса, един от организаторите на поставянето на паметника на Кан Кубрат в с. Малая Перещепина, Полтавска обл., бесарабски българин, днес живеещ в гр. Житомир, Михаил Ченков. “От все сърце честитя празника на любимия за всички българи в Украйна вестник с пожелания за добро бъдеще, творчески успехи, вдъхновение, и все така ентусиазирано чрез в. «Роден край» да се води пропагандирането на българските ценности” — каза г-н Ченков.
Представители на Белгородднестовското българско дружество в лицето на членовете му Александър Александров, Мария Станкова, Жанна Недялкова честитиха 25-годишнината на българското печатно слово в Украйна, отбелязвайки личностните качества на главния му редактор Дора Костова, като висок професионалист и авторитетен водач, с пожелания все така да продължава мисията на вестника – да буди и пази българското.
Дългогодишен приятел и почитател на в. “Роден край” Валентин Лопотан, директор на Центъра по инженерни проучвания на Академията на инженерните науки на Украйна в гр. Одеса, автор на големи трудове за родното си село Еникьой (Новоселовка), Килийско, и заселването на Бесарабия с преселници от България, честити на вестника 25-годишния юбилей, като пожела още дълги години процъфтяване и растеж.
Президент на събора в родното с. Шарово, родолюбив българин, вече дълги години живеещ в гр. Одеса, но не спиращ да се грижи за родния си край и всичко българско — Анатолий Каснаки, се възхити от цялото мероприятие и от географията на пристигналите за събитието гости. Също така той изказа възхищението си от онзи титаничен труд, с който капитанът Дора Костова управлява кораба под название “Роден край”.
От гр. Измаил на сцената излезе родолюбката Надежда Димитрова, която честити юбилея на в. «Роден край» с авторско стихотворение, посветено на колектива на редакцията и подчерта значението на вестника в живота на българите в Украйна.
От гр. Бердянск, Запорожка област, дойде делегация начело с директорката на Бердянския музей на краезнанието Людмила Ноздрина, председател на българското дружество «Мишо Хаддийски», която поздрави екипа на вестника, всички негови читатели от името на дружеството и изказа възхищението си от уникалната работа, която извършва колективът на в. «Роден край» — освен списването на самия вестник, те още се занимават с куп неща, като книгоиздаване, организиране на екскурзии и курсове до България, провеждане на конкурси, фестивали, събори и т.н.
Завеждащият в катедра по археология и етнология на Украйна в Одеския национален университет “И.И. Мечников” професор Андрей Шабашов, активен дописник на историческите статии за историята на преселването и основаването на българските села, които се публикуват във вестника, в поздрава си изказа надеждата, че по-нататъшното сътрудничество с “Роден край” ще продължи да бъде плодотворно, и вестникът и занапред ще се развива и обогатява.
Депутатът от Арцизкия градски съвет Игорь Ладо, който макар че не е българин по народност, но живо се интересува от всичко българско и уважава дейността на в. “Роден край” по съхраняването на културата на българите в Украйна, пожела на вестника и занапред творчески мигове, благодарни читатели и интересни сюжети, а подаръка от него винаги ще ни напомня, че в Арциз и района нашите читатели по-родителски се грижат за екипа ни.
Дългогодишен приятел, деен и родолюбив българин, активен автор на много статии, стихове, печатани във в. “Роден край”, Илия Балев от гр. Мелитопол, Запорожка обл., от все сърце произнесе поздравлението си по адрес на главния редактор Дора Костова и ръководен от нея колектив. По време на тържествената част Илия Петрович, като подарък за всички присъстващи, изпълни български песни, които бяха посрещнати с бурни аплодисменти от залата.
Главният редактор на Измаилския районен вестник “Придунайские вести” Зинаида Денова, активен дописник на в. «Роден край», която известно време работи именно в този вестник, пожела на екипа крепко здраве, добро настроение и България в сърцето, както и плодотворна работа по утвърждаването и приумножаването на българската култура, и приноса на българското за развитието на световната цивилизация.
Честитки, благопожелания по време на неколкочасова тържествена програма се преплитаха с танцови и песенни художествени номера. Зрителите бяха зарадвани от прекрасното изпълнение на: инструменталния ансамбъл за народна музика “Хоро” с ръководител Константин Златов от с. Заря, Саратско; танцовия колектив “Благоев-танц” с ръководител Кирилл Граматик от с. Благоево, Ивановско; вокално-танцовия колектив “Чучулички” с ръководител Лидия Кравченко към Терновския дом на културата в гр. Николаев. Солните номера представиха: ученичката в неделното училище “Българска камбана” към Всеукраинската Асамблея на българите в Украйна Ани Неделчева от гр. Одеса, талантливата песнопойка Фаина Мартънова от гр. Арциз, родолюбеца Илия Балев от гр. Мелитопол, семейната двойка Борис и Марина Кичук от с. Дмитровка, Татарбунарско. Бурни, нестихващи аплодисменти залата подари на възпитаниците на българското неделно училище “Българска камбана” с преподавател Татяна Гайдаржи, действащо при Всеукраинската Асамблея на българите в Украйна, които в стихотворна форма, с детски звънки гласове, с рецитали честитиха на любимия си вестник рождения ден.
Музикалното оформление на мероприятието беше осигурено от професионалните музиканти от гр. Днепропетровск — ансамбъла «Батикан» с ръководител Игорь Кручиненко, с помощта на които из залата непрекъснато се лееше музика и песни, както български, така и на различни народности, живеещи в Украйна.
Главният редактор на в. “Роден край” Дора Костова благодари на всички гости за топлите думи, които ни заредиха с още повече енергия и желание българското да се прославя, всеотдайност и упоритост в работата по продължаване делото, което вече 25 години крепи българското съзнание и служи в името на българската кауза.
С грамоти главният редактор награди извънщатните дописници на вестника, които в продължение на много години активно сътрудничат с “Роден край”.
Дора Костова , главен редактор на в."Роден край", Одеса, Украйна<