ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Тенисистката Цветана Пиронкова на крачка от магически финал в Сидни

15 януари 2015

 

 
„Не съм очаквала, че ще стигна толкова напред”, заяви най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова преди ½ - финала с Петра Квитова на турнира в Сидни, Австралия  през януари 2015.
Очарователната пловдивчанка излъчва спокойствие и нежност, концентрация и воля. Впечатлява често с дълги разигравания на корта, които при това в много от случаите и печели.
Прави много пробиви, при това в игри срещу силни тенисистки, поставени на по-предни позиции от нея в световната ранглиста, за да подскаже за големия си потенциал в професионалния тенис.
Изкушени сме от мечти.След изявите на сестри Малееви, преди време, сякаш  признаваме само титли. В професионалния тенис обаче и класирането и на ¼ финал в един турнир  от веригата WTA е израз на много висока  класа.
Цветана Пиронкова започна много успешно 2015 година. Класирането й на полуфинал на турнир от веригата WTA е нов голям успех в кариерата й.
Някой би казал, че не е неочаквано силното представяне на звездата на българския тенис в Австралия. Нали точно в Сидни, преди година време, стигна и до финал, и взе трофея.
Не е неочаквано да гледаме някак по-романтично на състезанията. И не защото са рядкост класирания на най-добрата ни тенисистка на полуфинали в турнири от този ранг.
Сложно е да очакваш пробив към топ 20 в световния тенис от позицията, когато не си и в топ 40, но е важно да търсиш развитие и се стремиш към това.
С воля и характер Пиронкова смая с играта си в Австралия. За пореден път ни накара да се замислим за щастливата „австралийска звезда” в кариерата й.
Преди мача с двукратната шампионка от "Уимбълдън" Квитова, Пиронкова бе записала вече 15 поредни победи на кортовете там. Предстоеше и спортен сблъсък с тенисистка, с която директните срещи преди този мяч бяха 1:3.
Стигна на крачка до феноменално постижение: два финала на турнира в Сидни в две поредни календарни години 2014 и 2015. Реализира - един финал и един полуфинал, при това финал със спечелен трофей(2014).
Някои силни тенисисти и тенисистки имат любими настилки, други - любими дестинации, където се представят много силно, а Пиронкова - с щастливата звезда „Сидни” ги има и двете.
За да участва във финала през 2015 г. тя трябваше да отстрани по пътя си май три тенисистки от топ 20 в професионалния тенис и в два опита успя. Отстрани и италианката Флавия Пенета, и чехкинята Барбара Стрицова.
27-годишната пловдивчанка победи последователно Шанел Скеперс, Дона Векия, Никол Гибс, Флавия Пенета, Мадисън Кийс и Барбара Захлавова-Стрицова.
Чешката тенисистка с най-предно класиране в топ 10 в света - Петра Квитова бе много затруднена от пловдивчанката в първия сет, който  чехкинята трудно измъкна със 7:5. Силите обаче не стигнаха за сериозна битка във втория сет, загубен от българката с 1:6.
В хода на турнира Цветана Пиронкова заяви, че "и е бил от полза фактът, че стартира от квалификацията”.
Австралийците обаче не дадоха „уайлд кард” не на най-силната българска тенисистка, а на… шампионката от миналата година. Вероятно са отчели класирането и в момента  в ранглистата на WTA.
Българката ги сюрпризира с поредица силни игри и с успехи на корта, водена на крилете на мечтата: втори финал в турнир от ранга на WTA. И бе много , много близо до чудото.
Скромно или благородно тя внимателно обясни  при …влизането и в основната схема на турнира: „Мисля, че изиграх перфектно четирите мача дотук, така че може да съм много щастлива”.
Истинско чудо е тенисист извън топ 40 в света да стига до два ½-финала в две поредни години в турнири от ранга на WTA. Българката Цветана Пиронкова направи и това.
С представянето си в Сидни, очарователната българска тенисистка ни напомни, че с воля и характер, с упоритост и концентрация най-силните са обречени да вървят само напред и нагоре.
Пред официалния сайт на турнира в един момент пловдивчанката обясни, че „квалификациите са и помогнали да е на нивото, което впоследствие показа.”  
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”