ПОСТИЖЕНИЯ

Светлин Русев(Париж) – загадъчен, концентриран, комуникативен

13 януари 2015

 

Виртуозен изпълнител, концертмайстор, преподавател в консерватория, цигуларят Светлин Русев печели признание и слава на няколко континента.Възхищават му се във Франция и България, в Северна Америка и Азия.
Френски изследовател се прехласва, като казва: има хора, които на 33 години са професори, други, които се женят в чужбина, но се връщат в Родината, а Светлин Русев - съчетава и двете.
Българинът е колкото съсредоточен в музиката, толкова и отзивчив и благороден: родната публика заслужава да познава най-добре най-талантливите си сънародници.
Талантът на Светлин Русев блясва, още когато свири в трио, за да продължи с изявите си на солист с различни филхармонични оркестри.
Роденият в Русе музикант, 15 годишен през 1991 година заминава във Франция. Обучението му преминава в Консерваторията за музика и танц в Париж. Остава във Франция.
В кариерата си има отличия от конкурси в Индианаполис, Мелбърн, Сендай, Япония и др.
Не се ласкае особено от сравнение с Паганини, ако зад него стои възхищението от виртуозното техническо изпълнение. Предпочита да намери друг акцент в свиренето: за него то е преди всичко комуникация.
Силните изяви на музиканта в края на 90-те години са свързани с клавирното трио „Рахманинов”, което тогава се представя в състав: Светлин Русев , цигулка, Елена Розанова, пиано, Андрей Мелик , виолончело.
Още първата поява на музикантите в конкурс за камерна музика в Мелбърн , Австралия им носи признание…и награда „за изпълнение”. Следват многобройни участия във фестивали в Европа и по целия свят.
Триото в състав „Русев, Салк , Розанова” се изявява и на българска сцена с изпълнена програма в рамките на цикъла „Концертмайсторите”.
Българската духовност живее в него. Записват заедно с Елена Розанова диск, посветен на големия български композитор Панчо Владигеров.
Сътрудничи на фестивали в България и Европа и сам е съорганизатор на фестивал във Франция: Les Classiques de Val d Isere.
Във Франция е удостоен през 2004 година с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика от Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж.
И в родна България получава признание през тези години. През 2006 година е избран в класацията на БНР за Музикант на годината. Става носител и на отличието Кристална лира за постижения(2006/2007).
По това време вече е и концертмайстор на Оркестъра на френското национално радио в Париж.
През последните две години Светлин Русев радва меломаните в Русе и София. Представя се във фестивали. В програмите присъства музика на френски композитори и произведения на Паганини. Свири на цигулка с марката Страдивариус от 1710 г.
През 2013 година участва и в поредното издание на фестивала „Фортисимо Фест” - проект в България на диригента Максим Ешкенази(Лос Анжелис). Сигурно, за да ни убеди колко важно е именити български музиканти да си партнират в проекти на родна земя.
През 2014 година Светлин Русев участва в симфоничен концерт, включен в програмата на XV-ияВеликденски музикален фестивал в родния му град Русе.
В интервю музикантът споделя: „Българската публика ме познава. Откликва горещо на моите концерти. Винаги е многобройна. И това е голямо признание”.
Всъщност, той така изразява радостта си и удовлетворението от контактите с българската публика. Към нея той се завръща с нови и нови програми.
В разговор с него казва, че общува с децата си Клои и Жорж на родния си език. Дъщеря му взима уроци по български в Париж и изучава английски.
Светлин Русев е правил и майсторски класове в Родината. Говори с респект за българските музиканти. Нивото им оценява като „много, много добро”.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”