КАЛЕЙДОСКОП

Коледно вълшебство в Нидерландия

05 януари 2015

 

Коледно вълшебство в Българското училище в Лайден, Нидерландия
 
Топли усмивки, тържествени изяви, голямо вълнение и бурни аплодисменти. Това предложи нашият празник, посветен на Коледа и Нова година, подготвен от Българското  училище „Св.Св.Кирил и Методий” в Лайден, Нидерландия.
 
Празникът се състоя на 13.12.2014г. Залата беше изпълнена с развълнувани деца, родители и преподаватели. Наши гости на този празник бяха Георги Георгиев – завеждащ Консулска служба в Българското посолство в Хага, Нидерландия и госпожа Х. Енсинг - директор на  холандското училище „Де Звалю”.
 
Тържеството, посветено на Коледа и Нова година,  беше открито от г-жа Ариета Семерджиева, директор на училището. Тя  приветства учениците и гостите на тържеството. Последва празничната програма, в която се включиха ученици от всички класове. Заредиха се песни, танци, сценки.
 
С остроумни гатанки децата от предучилищната група развеселиха публиката. След тях първокласниците ни върнаха в детството с танц под звуците на „Над смълчаните полета”.
 
Тържеството придоби задушевен облик с топлите пожелания към всички нас, отправени от второкласниците, за много здраве, късмет и благоденствие. Коледни сценки предложиха децата от 3 клас. Учениците от 4 клас се превъплътиха в репортери и телевизионни звезди, като разглежданата тема бе: Коледа и Нова година.
 
С чудесното си изпълнение на  народния  танц „Шарена китка”, детската танцова група на училището подпомогна празненството да придобие български народен характер.
 
Най-големите ученици от 5,6,7,8 клас бяха подготвили специално за празника коледарска сцена. Малчуганите от детската градина пък изиграха „Зимно хорце”.
 
С много настроение всеки клас искаше да участва в празничната програма. Прекрасните коледни песни, изпълнени от децата, допълваха празничната атмосфера.  
 
Уменията и творческите способности на децата, представени пред родители и гости, бяха оценени и от Дядо Коледа и Снежанка, които раздадоха на всички малчугани подаръци. Последва  весела новогодишна томбола, много музика и народни танци.
 
Събитието приключи около богата празнична трапеза, подготвена от родители и спонсори - български фирми, приятели на училището.
 
Сигурни сме, че всички, които бяха докоснати от това коледно вълшебство, с нетърпение очакват следващата изява на Българското училище в Лайден!  
 
Весела Коледа и Щастлива Нова година! Бъдете здрави, щастливи и добри!
 
 
Анета Божикова, преподавател по Български език и литература
Българско училище „Св.Св.Кирил и Методий”, Лайден, Нидерландия