КАЛЕЙДОСКОП

Празник на малките големи таланти във Валенсия, Испания

17 декември 2014

 

 
На 23 ноември 2014г. в Музея История на Валенсия се проведе гала-концерт на участниците в конкурса ”Малките големи тланти“ - инициатива, осъществена с подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина и Консулството на Република България в гр. Валенсия.
 
Пожелахме си да се получи голям ден на българската духовност, прекрасен празник. Нали става дума за творчески изяви на българските деца, живеещи във Валенсия и областта! Те пеят, танцуват, рецитират, играят в спектакъл на сцената, спортуват…
 
Организирахме този празник на талантите, загрижени в Асоциацията на българката „Бялата лястовица” и българското училище „Родолюбие”– Валенсия и за по-пълното обхващане на децата в училищна възраст в българските неделни училища в чужбина за изучаване на роден език, българските традиции, духовност и култура.
 
Участниците в инициативата можеха да представят своя талант, съобразно пет категории: художници, певци  и музиканти, танцьори, спортисти, артисти и поети. Компетентно жури във всяка област определяше номинациите. До решение обикновено се стигаше след дълго разискване и многократно гледане на записите и творбите. На празника бяха дадени и две специални награди за оригинално изпълнение.
 
Конкурсът премина при голям интерес и подкрепа, оказана от страна на други български неделни училища в областта. И нямаше как да е другояче! В тях има много таланти, които има какво да представят пред публика и жури!
Малчуганите от Театрално студио „Ние врабчетата” от гр. Хатива, региона на Валенсия,  поздравиха гостите, журито и участниците в конкурса с част от последната им постановка „Ваше Въображение”.
 
С този конкурс ние отговорно заявихте на малчугани, които все още не посещават българско училище в чужбина, както и на техните родители: „Присъединете се към голямото семейство на българските неделни училища в чужбина! В тях работят прекрасни педагози. Децата ще растат с духовност, патриотизъм и родолюбие!”
 
Българските учители в чужбина неуморно работят за това техните ученици да обичат България, да съхранят любовта към родното слово и родния край, дори и когато училището вече няма да е част от живота им.
 
По информация, изпратена от г-жа Царинка Цанева, Асоциация „Бялата лястовица”, Валенсия, Испания