ПОСТИЖЕНИЯ

Райна Кабаиванска – неповторима, благородна, звезда с особен блясък

15 декември 2014

 

Последното, за което може да се пита Райна Кабаиванска, е кога един изключителен професионалист, като нея, изпитва удовлетворение от създаденото.
Кариерата й е направо зашеметяваща: оперната прима е сред най-значимите сопранови гласове през втората половина на 20 век.
Райна Кабаиванска години наред пее по световните сцени. Не харесва да прави равносметки.
Възхищават й се в Ла Скала, Метрополитен опера, Виенската опера, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги хол, театър Колон в Буенос Айрес и т.н…
Когато я питат за цената на успеха, преди известно време, примата отговаря: „Повече от 50 години съм на сцената. Само преди две години направих нова опера. Когато човек е млад не си дава сметка за това, което прави”.
Сцената и изкуството я изпълват с духовност, тя живее заради публиката. Смята, че именно публиката я наложила.
През годините Кабаиванска получава много награди. Сценичните изяви са преминали по думите й като „един магически миг”.
Извоюва призовете „Белини“, 1965 г.,Viotti d'oro, 1970 г.,„Златен Пучини“, 1978 г.,Илика, 1979 г.,„Монте Верди“, 1980 г.,„Лоренцо Великолепни“, 1990 г., Академия Медичеа, 1990 г., Абиати, 1995 г и т.н.
Талантът й е забелязан и оценен в меката на оперното изкуство – Италия. Дългата й кариера на Апенините е усеяна с отличия и вълнения.
През 2013 г. пак там тя е удостоена и с най-голямото признание за професионалиста за цялостното му творчество – с „Оскар” за кариера.
Театро Комунале в Болоня чества своята 250-годишнина. Голямата българка е най-специалната звезда на тържествената вечер.
С мисли за духовното Кабаиванска живее на сцената и извън нея.Смята, че ”изкуството трябва да сублимира вълненията и чувствата”.
Щедро раздава таланта си на публиката на най-реномираните оперни сцени в света. С това утвърждава виждането, че голямото изкуство е за хората, че е много важно то да намира своята най-вярна и най-предана публика.
Въпреки, че блестящата й кариера се развива извън България, тя остава трайно свързана с Родината.
В България тя не пристига за уединение и отдих, за пропуснати мигове да остане по-дълго насаме с природата. Изпълнена е с планове.
Кабаиванска продължава да мисли за изкуството и поколенията млади хора, които навлизат в него. Вниква в проблемите на младите артисти.
В България тя прави майсторски класове, които да способстват за израстването на професионалиста, за неговото кариерно развитие.
Създава фонд „Райна Кабаиванска”. С него се подпомага развитието на млади оперни творци.С много благородство казва пред медии: Имала съм много щедри срещи в живота си и искам да върна на младите хора по същия начин”.
Оперната прима силно желае изкуството да присъства мощно и завладяващо душата в дните ни. Като правило в тях проблемите – силно преобладават, а потапянето в духовност е по-скоро лукс за сметка на битовизми.
„Хората имат нужда от култура, от малко красота в един живот – който не винаги е красив”, споделя в интервю звездата.
В края на 2014 г. голямата дама на оперната сцена чества юбилея си в София в компанията на оперни звезди, някои от които са били и нейни стипендианти.
През 2004 г. Райна Кабаиванска е удостоена с най-престижното българско отличие орден „Стара планина”.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”