СРЕЩИ

Абстрактните северни фотографии на Ели Йонова(Канада)

11 декември 2014

 

За първи път се срещнах с изкуството на Ели Йонова на откриването на кино фестивала So Independent, което беше украсено с творбите й – абстрактни фотографии сътворени от играта на светлина, вода, стъкло, природни обекти и цветове. Резултатът е еклектичен – усеща се духът на севера, но често през топли цветове като охра и бордо
 
Освен с фотография Ели се занимава и с кино – завършила е кинематография във Филмовия институт в Москва и e работила по десетки филми, сред които пълнометражния „Même Dieu est venu nous voir“ (в превод „Дори и Бог дойде да ни види“), който разказва за пустеещото родопско село Кестен на гръцката граница и включва в актьорския си състав Мариус Куркински, Йосиф Сърчаджиев и Ицкак Финци.
 
Ели Йонова живее на живописния остров Нюфаундленд в Канада. Ето и какво ни разказа за любовта си към фотографията, киното и севера.

Здравей Ели, как се случиха изложбите ти в Ню Йорк?
Бях поканена да покажа мои фотографски работи в рaмките на So Independent Film Festival.

Tи си завършила операторско майсторство кога се запали по фотографията?
Фотографията е моята първа любов, която ме заведе при киното. Започнах да се занимавам с фотография още като дете и след като успях да счупя няколко камери на родителите ми, те ми подариха Зенит, с който снимах дълги години, чак до приемането ми във ВИТИЗ.

Защо реши да избереш точно Нюфаундленд за свой дом и вдъхновява природата там за работата ти?
Нюфаундланд е моят втори дом – чисто, красиво и уредено място с усмихнати хора и невероятна природа.

С какво те привлича северът?
Северната светлина прави всеки пейзаж картина. Допирът с мощта на океана, който е  различен всеки път, когато го погледнеш и разходките сред дивата природа ме карат да  се чувствам като част от нея, което ме прави щастлива и ме зарежда творчески.

Какви техники използваш за да постигнеш тази абстрактна визия за снимките си?
Всичко, което съм научила за годините, през които съм се занимавала с фотография и кино ми помага, но и ме кара да се отдалечавам от него. Така че се опитвам да спазвам тези правила като ги нарушавам.

Снимаш ли кино още и ако да – какво?
Имам няколко проекта на различен етап. Напоследък предпочитам да работя върху документални филми, което ми дава повече свобода, а и финансово е по-лесно осъществимо. В игралното кино ме привличат независимите филми.

Има ли много българи в Нюфаундленд? Общуваш ли с такива?
Българската общност не е много голяма, но е добре известна с добрите си ресторанти и оригиналните художници.

Видяхме фотографиите ти и на откриването на българския кино фестивал So Independent - кои филми от тазгодишната селекция те впечатлиха най-много?
Селекцията на Жана, както обикновено показва най-добрите новосъздадени български филми. Крайно време е, така да се променят правилата за правене на кино в България, че да може повече филми да виждат бял свят и особено такива, създадени от млади и талантливи творци.

Повече за изкуството на Ели Йонова може да намерите на официалния й уебсайт http://www.ellieyonova.com/ .

Мартина Дечевска
в.”България СЕГА”
 
Публикува се от:
в."България СЕГА".
 http://www.bulgariasega.com/lichnosti_usa_canada/23328.html