ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Младите българи – пътуват за обучение в чужбина и се…завръщат у дома

08 декември 2014

 

Младите българи днес много пътуват: мобилността е израз от светоусещането на младия човек. Колкото повече контакти осъществява, толкова повече възможности за избор пред него се откриват.
Стана практика в столицата да се организират специални представяния на европейски вузове с актуалните оферти - обучение във Великобритания, Италия, Швеция и т.н.
Вузовете се конкурират, за да привлекат младежи с потенциал. А младите хора са убедени: няма закрити дестинации пред техния избор.
Това в известна степен съответства на изучавани нагласи сред младите хора. Немалка част от отличниците в елитните родни гимназии предпочитат обучение в чужбина, услужливо съобщават български медии.
Изданията по-лесно представят мнения, отколкото систематизирани проучвания на тази тема, но няма как да не държим особено на коректността в интерпретациите.
Преди години водещи дестинации за българските студенти бяха Германия и Австрия, сега това са – Великобритания, Нидерландия.
Немалко българи се ориентират да учат във Франция. Публикувани цифри показват тенденция на известно намаляване през последните години на броя на пътуващите млади хора натам, но не и изчезване или пропадане на интереса.
Към Германия сега също се отправят относително по-малко млади българи, отколкото преди 10 години. От друга страна желанието за обучение там е разбираемо: високо качество на обучението и високи доходи впоследствие на младия специалист.
В България периодично се провеждат трудови борси за работа в чужбина. На младите хора и не само на тях са представени различни дестинации. Предпочитана дестинация е Германия.
Работодател от Германия на такава трудова борса, състояла се сравнително скоро, споделя, че там силно се нуждаят от компютърни специалисти. Стартовата заплата е 3 500 евро.
Занимаващите се с IT, финанси, мениджмънт, определено имат най-сериозни шансове по-бързо и по-лесно да си намерят високо платена работа в чужбина.
От друга страна с такава квалификация и в Родината на младите хора се предлагат стойностни оферти, които си заслужават избора: а може би стартиране на кариера у дома?
Младите хора не бягат – нито на Запад, нито от проблемите си. Те търсят варианти за качествено образование. И подсказват тема за размисъл – държавата може би следва да инвестира още повече в образованието.
Мнозина от младите хора намират качественото образование у дома: университетите им предлагат новости в обучението, Еразъм „плюс” и нови програми.
В не един и два български ВУЗ-а младите хора могат да вземат и по две дипломи: една от родното висше училище и още една – от друг университет в Европа.
Софийският университет, например, предлага специалността „стопанско управление” на два чужди езика. Програмите са съобразени с тези в университетите в Кьолн, Саарбрюкен, Лайпциг…Съвместни програми с чужди висши училища развиват и други български университети.
В същото време заминаването на младия човек да учи в чужбина не е затворена страница за размисъла: кариера в чужбина или в България? При все, че темата може да се разглежда през призмата на светоусещането и на придобитата квалификация.
Сдружения на млади българи, завършили в чужбина, развиват в България активна дейност. Целта им е да предложат реални възможности за мотивиран избор на младия човек за реализация в България.
Форуми като „Кариера в България. Защо не?” са спечелили авторитет и признание за дейността, която извършват. Кариерният форум среща млади българи с обучение и опит в чужбина с работодатели в България.
Колко от младите българи се завръщат в България след обучение в чужбина, е въпрос, който остава отворен. Трудно се намират цифри, по-скоро отчитаме тенденции: много са.
Тенденцията, която е регистрирана, от провежданите форуми, като „Кариера в България.Защо не?”, сочи недвусмислено, че непрекъснато нараства интересът на младите професионалисти към реализация у дома.
Над 3/4 от анкетираните млади хора, присъствали на кариерния форум, са пожелали реализацията си в България или дори вече са си намерили работодател.
P.S.Честит 8 декември български студенти, където и да сте по света!
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка:
http://wikibit.me/images