КАЛЕЙДОСКОП

Роден език изучават и в Александруполис

04 декември 2014

 

 
Посещение на представители на ДАБЧ в Александруполис, Гърция
 
            На 28 ноември 2014 г. представители на ДАБЧ посетиха Културно-просветното дружество на българската общност от Източна Македония и Тракия със седалище в град Александруполис, Гърция. Организацията е учредена през 2011 г., а две години по-късно стартират първите семинари по български език. Тогава агенцията предоставя 40 бр. учебници по български език, подходящи за обучение в чуждоезикова среда. На 15 септември 2013 г. към дружеството е открито и българско неделно училище „Васил Левски” в Александруполис с филиал в град Орестиада.
 
           През настоящата учебна година дружеството си е поставило за цел да открие филиали на училището и в градовете Кавала и Ксанти, които да дадат възможност на децата на нашите сънародници в двата града да изучават родния език. Държавната агенция за българите в чужбина подпомогна учебните звена в началните им стъпки като предостави комплекти с учебници за деца от първи до четвърти клас, книги, енциклопедии и други занимателни материали, които улесняват усвояването на българския език.
 
            Посещението започна със среща с председателя на Центъра по Социално подпомагане към Община Александруполис г-н. Вамвакерос, който е предоставил безплатно помещения за нуждите на училището. Сътрудничеството между българското дружество и Центъра включва и други дейности като осигуряване на безплатни курсове по български език и за желаещите гърци, включване на членовете на дружеството в различни инициативи и кампании на центъра и др.
 
            След срещата с домакина господин Вамвакерос, представителите на ДАБЧ присъстваха на специално подготвен открит урок в българското училище. Децата представиха своите съчинения на тема „Моят любим град в България”. Научихме много за Хасково, Провадия, Смолян и София. Малчуганите проявиха голямо желание да покажат пред гостите от България какво са научили. Много от тях вече знаят наизуст коледни стихотворения. 
 
            Програмата за деня завърши със среща с членове на Управителния съвет на културно-просветното дружество в Александруполис и учители от училището и филиалите, на която бяха обсъдени възможности за сътрудничество с ДАБЧ, включване в различни инициативи на агенцията, идеи за бъдещи проекти на дружеството. Бяха обсъдени и нуждите на организацията и възможностите на ДАБЧ да подпомага дейността й и занапред.


Маргарита Ралчева,
ст. експерт в дир. "Български общности и информационна дейност"