КАЛЕЙДОСКОП

Конкурс за детско творчество в Мадрид

02 декември 2014

 

В началото на месец октомври 2014 година бе обявено третото издание на международния конкурс за рисунка и литературна творба „Природата и традициите в детското творчество“. Проявата бе организирана от Асоциацията „СЛОВО“- Асоциация на българските учители в Мадрид и Българското неделно училище „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид,
 
Съгласно регламента на инициативата, в този конкурс се включват културно-образователни звена в Испания и България, които носят името на българския будител Бачо Киро. Тази година темата на конкурса беше „Цветовете на есента“. В конкурса участваха 5 училища от България- ОУ „Бачо Киро“, гр. Бяла черква, ОУ „Бачо Киро“, гр.В.Търново, СОУ „Бачо Киро“,гр. Павликени, 101 СОУ“Бачо Киро“, гр. София и СОУ „Бачо Киро“, гр. Летница, както и Българското неделно училище „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид.
 
В конкурса за рисунка бяха представени 112 рисунки в 4 възрастови групи. В литературния конкурс участваха 57 детски творби - стихотворения.
 
В състава на журито за рисунка влязоха испански творци, работещи в областта на скулптурата, живописта и художествената фотография - Gregorio Fernandez, Migel-Angel Garsia y Maria Carmen Moreno. Журито за класиране на литературна творба бе в състав-Емил Димитров и Латинка Хинкова-експерти по български език и литература и преподаватели в български училища в Мадрид.
 
Всички деца и юноши, участвали в третото издание на конкурса, ще получат грамоти, а спечелилите първи места - награди, осигурени от Държавната агенция за българите в чужбина и Асоциация „СЛОВО“.
 
В информация на г-жа Ралица Цветанова, председател на асоциация „Слово” – Мадрид
 

снимка: архив

ученици от българското училище в Алкоркон-Мадрид