КАЛЕЙДОСКОП

Фестивал на детското творчество в Будапеща

27 ноември 2014

 

 
Шести фестивал на българите по света „Аз съм българче”
 
На 21 и 22 ноември Будапеща бе домакин на 6-ото издание на Фестивала на българите по света „Аз съм българче”. Първите три издания на фестивала бяха в Испания. И той бе отворен за участие в него от страна на българските деца там.
 
За трета поредна година Фестивалът се провежда в нов формат – като фестивал на българите по света. Той се реализира като съвместна инициатива на партньорски сдружения на българи, създадени в различни държави.
 
През тази година съорганизатори на проявата бяха Асоциацията за култура-„Т.А.Н.Г.Р.А.”- Мадрид с председател г-жа Деана Иванова и Българското училище за роден език към Българското републиканско самоуправление в Будапеща с директор г-жа Светла Кьосева.
 
Държавната агенция за българите в чужбина е подкрепила фестивала от самото му създаване, с модела и темите, осигурява наградния фонд на двата конкурса за есе и рисунка.
 
За участие в 6-тото издание на фестивала бяха изпратени 267 рисунки от 33 организации, 63 есета от 20 организации, а 65 изпълнители от 9 организации се включиха в конкурса за народно творчество.
 
24 награди бяха раздадени в конкурса за рисуване в три възрастови категории и 16 награди в три възрастови категории в конкурса за есе, няколко награди получиха даровити малчугани за словесно-музикално творчество.
 
Към 60 от най-стойностните рисунки, създадени от младите творци, бяха експонирани на специална изложба, наредена в Културния дом на българите в Унгария. На практика с тази изложба на 21 ноември бе открит фестивалът.
 
С много топлота и сърдечност, с оценка на родолюбието и таланта им, към малките творци при откриването на изложбата се обърнаха г-жа Бисерка Бенишева, посланик на Република България в Унгария и д-р Данчо Мусев, председател на Българското републиканско самоуправление в Будапеща.
 
Своя възторг от силата и смисъла на детското творчество, от креативните импулси, бликващи от малчуганите, изказаха и представители на българските институции – г-н Красимир Вълчев, главен секретар на МОН и г-н Димитър Владимиров, и.д.председател на Държавната агенция за българите в чужбина.
 
В гала-концерта на 22 ноември се изявиха над 20 изпълнители от Майорка, Алкала де Енарес, Стокхолм, Франкфурт, Линц, Будапеща и т.н.
 
Фестивалът се утвърди през годините като желана и уважавана форма на детско творчество. Възпитава малчуганите в родолюбие. Инициативата се развива и обогатява с нови конкурси и дейности.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
 
 
 
Снимки: Гала-концерт. Снимки: БРС – Будапеща.