КАЛЕЙДОСКОП

Галерия на българските художници в Унгария

25 ноември 2014

 

В юбилейната година от създаването на българското дружество в Унгария, Българското самоуправление в Будапеща реализира много инициативи: изложби, концерти, дни на българската култура.
На 22 септември по инициатива на Българското самоуправление в Българския културен дом бе открита нова галерия. Свои прозведения там представят български художници, които творят в Унгария.
В галерията има творби на Антони Дончев, Боряна Маевска Конц, Естер Кнайс, Женя Бозукова, Карой Саренчев, Каталин Улман, Клаудия Орос, Миклош Маджаров, Милена Владимирова, Миролюба Гендова, Ненко Балкански, Огнян Кожухаров, Петер Лукач и Росен Русев.
Българските художници в Унгария са от различни поколения, творят в различен жанр, използват различни техники. Дълбоко в тяхното светоусещане е закодиран българският им корен, припомнят от Самоуправлението.
Галерията е създадена в сградата, където днес се помещава и Българското училище за роден език към Самоуправлението на българите в Унгария, посещавано от 70 българчета.
По този начин младите хора могат по-често да надникват в галерията, да се запознават с произведения на творци, създаващи стойностно изкуство и държащи на българския си корен.
снимка: картина на Женя Бозукова