ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

„Толкова близо, толкова далече” – изложба на млади творци от чужбина

18 ноември 2014

 

„Комуникацията ни събира, но и отдалечава, отчуждава”, казва Елена Мицева. Тя е български творец в Австрия. Представена е в изложбата „Толкова близо, толкова далече”, наредена през ноември в НДК, с главен организатор Снежана Йовева-Димитрова и НДФ „13 века България”. Изложбата е под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев. Куратори на изложбата са Мила Старейшинска-Ангелова и Ния Табакова. Инициативата е подкрепена и от Държавната агенция за българите в чужбина.
Елена Мицева е сред творците, които се реализират в чужбина. Завършила е Художествената гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив, сетне и Университета по индустриално и художествено оформление в Линц през 2004 г. Използва в творчеството си филм, ситопечат, пано, рисунка…
Мицева работи по теми с фокус върху комуникацията, околната среда, преходното. Смята че „комуникацията може да включва и липсата на такава или желанието да участваш навсякъде и на всяка цена”.
В Австрия се изявява и Зорница Калинова. В Националната художествена академия „Николай Павлович” в София тя учи в специалност „текстил”. Впоследствие, в университета за приложни изкуства във Виена специализира  „Ленд арт”.
От 1998 г. Зорница живее и се изявява като художник на свободна практика във Виена. Прави самостоятелни изложби във Виена и участва в колективни изложби в България, Австрия, Германия и Испания. Насочила е вниманието си към области, като съвременно концептуално изкуство, реклама и театър.
В Австрия се реализира и друг български творец Нестор Ковачев. Той следва във Факултета по  изобразително изкуство към Великотърновския университет, впоследствие завършва Академията за изящни изкуства във Виена.
Нестор използва предварително подбран снимков материал: страници от списания, вестници, книги, стари енциклопедии. Изображенията, които са  запечатани и преработени в главата, излизат при него наяве в колажи и рисунки.
В своите творби Нестор Ковачев изследва и разработва теми и концепции за „баналното, разстоянията, невежеството и незначителното”, както сам той казва за произведенията си.
В изложбата са много широко застъпени млади творци, които се реализират в Австрия. Боряна Венциславова е един от тях. Тя работи в областта на фотографията, видеото, инсталациите, пърформанса.
Боряна завършва университета във Виена в специалност „визуални медии/дигитални изкуства”.Впоследствие печели грантове и награди. Проектите й се осъществяват в Кьолн, Лос Анжелис, Лондон, Дрезден и т.н.
Боряна Венциславова споделя, че в творчеството си комбинира сценки и ситуации, застинали и движещи се образи, текст и звук и изследва взаимодействието между индивида и колектива в съвременните събития и история.
В изложбата е представена и Николета Керинска. Тя е завършила Националната художествена академия в София, след което е осъществила и магистратура в областта на изкуствата и технологиите в университета в Бразилия.
В настоящия момент Николета прави докторат в Сорбоната. Изучава пластичните изкуства, работи към изследователската група Fiction and Interaction.
Керинска се интересува от „противопоставянето на материята като физическо присъствие, и на думата, като концепция, както и тяхното преподреждане в независима знакова система”. Участвала е в Международен салон на дигиталното изкуство.
След бакалавърска степен по визуални изкуства в НБУ, Калина Данаилова продължава обучението си в Академията за изящни изкуства в Милано в специалност "живопис". Използва смесена техника и в творбите си изследва разстоянията и пространството, културата и навиците, езиците и морала.
И това са само една част от младите професионалисти, които представят своите произведения пред публиката. В изложбата участват млади творци, които се реализират в Австрия, Франция, Италия, САЩ, Германия, Канада…
Възприемането е индивидуално, всеки сам може да проследи мислите на твореца и да провери себе си в естетиката. Лиляна Станкова се изявява във Франция. В живописта, която предлага, се насочва към „флуидната зона на пластичните търсения между абстрактното и фигуративното”.
Познатият вече на българския ценител на изящното - Василен Васевски от 15 години живее и работи в Чикаго. Той е сред лидерите на Сдружението на българските художници в САЩ. Васевски е участвал в изложби в САЩ, Нидерлания и България, носител е на няколко награди в Америка.
Преоткриването на всеки един художник в чужбина е възможност да се проникнем с настроения и размисъл: преосмисляне, редефиниране, поглед към проблемите на мобилността, пресичането на социогеографските и културните бариери – това са част от вижданията на младите творци.
Сигурно не един и двама мислят върху доразвиване на идеите, предложени с творбата, платната могат да са „незавършени, за да оставят по този начин повече място на интерпретацията” ,както ще каже Васевски.
Изкуството е и си остава загадка и импулс, себеотдаване и себевглъбяване. Открай време емоцията да търсиш нови форми прави изкуството все по-инстантно и по-самодостатъчно откъм провокиране на много силни субективни емоции и обсебващи настроения.
Макар че пък пак Васевски ни казва и друго. Вижда мисията на изкуството в това „да образова и променя човек към по-добро, предлагайки му свят на хармония от по-висш порядък”.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Заб. Използвани са материали, представени в каталога на изложбата.