АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Размразяват се плащанията по оперативна програма „Околна среда”

17 ноември 2014

 

 
На 14 ноември в Народното събрание прозвуча новината, че Европейската комисия е размразила плащанията по Оперативна програма „Околна среда”.
 
Новината бе съобщена лично от премиера Бойко Борисов. Възстановяват се плащанията от европейските фондове по ОПОС за програмния период 2007-2013 г.
 
Премиерът Борисов благодари на депутатите, защото „в Брюксел са видяли, че страната има работещ парламент, способен да излъчи правителство”, отбелязват издания.
 
Брюксел спря парите по оперативна програма „Околна среда” преди година. От тогава проектите се финансират от бюджета.
 
Възстановяването на плащанията идва в ключов за страната момент, припомни и Еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя допълни, че „предназначените за България средства трябва да се използват ефективно, защото от тях зависи подобряването качеството на живот”.
 
Процедурата по временното спиране на плащанията бе задействана в началото на 2013 г. Службите на Комисията бяха констатирали, че съществуват съмнения за нередности при обществените поръчки и слабости в системите за управление и контрол на програмата, припомнят медии.
 
След извършен одит през октомври 2014 г. службите на ЕК са стигнали до извода, че предложените коригиращи мерки са приложени. С това се намалява рискът от грешки при използването на средствата в бъдеще.
 
Комисията ще започне с изплащането на 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие.