ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Българи се изявяват във фестивала White Wave в Ню Йорк

12 ноември 2014

 

Българи жънат успех с танц в Ню Йорк
 
Танцово-театралният проект BeeHave, в който участват няколко българи, бе селектиран в престижния фестивал за съвременен танц в Ню Йорк White Wave.
Спектакълът на нюйоркската трупа Overground Physical Theatre Company бе представен пред публика в три последователни вечери в рамките на серията за съвременен танц Wave Rising Series.
Режисьор и сценарист на авангардната пиеса е Антония Катранджиева.Повече от 10 години тя поставя танцово-театрални проекти на водещи световни сцени.  Автори на видео инсталацията са Калин Иванов и Ана Атанасова.
Проектът BeeHave е провокиран от водещата статия на списание "Тайм" от август 2013 г..Материалът алармира за глобалната опасност от изчезването на пчелите.
Вместо да илюстрира поведението на пчелите чрез движения, Антония изучава различните социални роли в кошера – пчелата майка, работничката, разузнавачка и ги превежда в поведенчески характеристики в света на хората.
„BeeHave е забавен и замислящ, той ще ви провокира и вдъхнови”, сподели американската журналистка и писателка Линда Стейси на страниците на "Дейли Нюз".
http://novinar.bg/news/balgari-zhanat-uspeh-s-tantc-v-niu-jork_NDgxMTsyMQ==.html