КАЛЕЙДОСКОП

Българско момиче с медал от изложба във Финландия

05 ноември 2014

 

 
Българско момиче печели медал на 15-та Международна изложба за деца и младежи, 29 октомври - 14 декември 2014 г., гр. Хювинкаа

Представители на посолството в Хелзинки взеха участие в откриването на 15-та Международна изложба за деца и младежи на тема „Да се храним” на 28 октомври т.г., организирана в Центъра за изкуство за деца и младежи, гр. Хювинкаа. Приветствие произнесоха г-жа Райса Лаурила-Хакулинен, изпълнителен директор на Центъра и г-н Георг Хенрик Вреде, директор на Дирекция „Политика за младежта и спорта”, Министерство на образованието и културата.

В конкурса са участвали деца и младежи от 77 страни с общо 5880 рисунки. Те са включени в електронен архив и биха могли да се ползват за научни изследвания.

От България са били изпратени 549 рисунки, като тази на Есра Шенолова, 11 годишна, е спечелила медал. Други 42 български деца са получили дипломи.
 
Конкурсът се провежда на всеки три години по определена тема. Информация за условията за кандидатстване се разпространява чрез посолствата, на интернет страницата на Центъра и чрез директни контакти с училища и образователни институции в различни страни.

Изразена беше благодарност за успешното българско участие в конкурса. Отбелязано бе доброто сътрудничество с посолствата, които са оказали подкрепа за осигуряване успеха на тази полезна инициатива.
 
Информация на посолството на Република България в Хелзинки, Финландия