КАЛЕЙДОСКОП

Откриване на учебната година в Мадрид

04 ноември 2014

 

 
В един от най-космополитните градове на Европа, Мадрид, на 5 октомври откриваме учебната година в ПБНГ „Йордан Йовков”. Гимназистите ни честват 5-годишен юбилей.
 
Събрани от първия звънец за новата учебна година, в новата ни училищна сграда, в елитен квартал на Мадрид, под звуците на барабанен марш гордо посрещаме българския трикольор. Очите са насълзени.
 
Звучи „Мила Родино”. Химнът ни изпълва с трепет и размисъл, с гордост и надежди. Денят е много специален. Паметен е и с това, че на този ден се провеждат и парламентарни избори.
 
Настроението е приповдигнато. В слепоочията пулсират думите: „Мила Родино, ти си земен рай. Твойта хубост, твойта прелест – нямат край”. Родино мила.
 
Изгонени ли сме от рая, след като не сме в България? Грешници ли сме? С какво съгрешихме?
 
Предстои ни да гласуваме с надежда и отговорност, с поглед към утрешния ден. Гласът ни ще е за Милата Родина, която ще превърнем в земен рай, която ще върне българите в чужбина в този земен рай.
 
Заедно сме силни. Обичаме силно България. С любов към нея сме отправили поглед - българи в България и в чужбина, българи от Западните покрайнини и от Бесарабия, леви и десни, тракийци и мизийци, православни и католици. Все българи… 
 
Всички ние,  родители и учители, трябва да работим упорито, за да формираме съзнанието на българските деца в чужбина, да изградим и развиваме интереса им към техните корени, за да растат убедени, че са част от българската нация.
 
Нека работим заедно, за да превърнем образованието в новия национален приоритет на България!
 
…Празникът върви по сценарий. Тръгват малчуганите под венеца. Плисваме водата от менчето. На добър час!
 
В писмо на г-жа Петя Цанева, председател на асоциация „Балкан” – Мадрид, за откриването на новата учебна година в българската гимназия „Йордан Йовков” – Мадрид
 
Снимки: Архив